Veszélyesek lehetnek a búvárokra a felizgult tengerikígyók egy tanulmány szerint

2021. augusztus 23. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívül mérgező és szexuálisan begerjedt, párzási időszakban lévő tengerikígyók megtámadhatják a búvárokat, mert összekeverik őket más kígyókkal, írja a Guardian egy új tanulmány alapján.

A Nagy-korallzátony déli részén dolgozó ausztrál egyetemek kutatói azt tapasztalták, hogy az olíva tengeri kígyók, különösen a hímek többször is megközelítették a búvárokat, köréjük tekeredtek, üldözőbe vették őket, vagy éppen a fényképezőgépeiknek mentek neki.

A kutatók szerint az agresszió valószínűleg a „szexuális interakciók alatti téves beazonosítás” miatt keletkezik, az állatok ugyanis valószínűleg rivális fajnak azonosítják be a búvárokat. A kutatók tanulmányukban azt írták, elsőre nevetségesnek tűnhet, hogy a kígyók összetévesztik az embert más kígyókkal – a kettő ugyanis a kutatók megállapítása alapján sem hasonlít egymásra. Azonban hozzátették, „minden bizonnyal ez a legvalószínűbb magyarázat”.

Hozzátették azt is, a tengeri kígyók nem látnak mindig túl jól a víz alatt, előfordulhat, hogy a homályban tévesztik össze az embert más kígyókkal. Az olíva tengeri kígyók harapása mérgező, az emberre veszélyes lehet, a kutatók szerint azonban a harapás valószínűtlen, kivéve, ha fenyegetik vagy bántják az állatot.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!