Rekordtávolságot, több mint 2000 kilométert tett meg egy apró denevér, aztán megölte egy macska

2021. augusztus 7. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az alig ötcentisre megnövő durvavitorlájú törpedenevérek vándorlási szokásai egyelőre nem igazán ismertek, ezért is volt különös jelentősége annak, hogy a napokban találtak az oroszországi Molginóban egy ilyen denevért – írja a BBC. Az állat ugyanis meg volt gyűrűzve, a gyűrűt pedig a londoni állatkert rakta rá, vagyis az apró denevér valamivel több mint 2000 kilométert tett meg sikeresen.

Oroszországban sajnos összetalálkozott egy macskával, és súlyosan megsérült. Denevérmentők már csak a sérült állatra találtak rá, amit nem tudtak megmenteni.

Ez a második leghosszabb rögzített denevérrepülés, nem sokkal marad el a 2200 km-es rekordtól, amit tavaly jegyeztek fel, akkor Lettországból Spanyolországba repült egy ilyen állat. A kb. 10 grammot nyomó durvavitorlájú törpedenevérek nyáron Európa északi részein szaporodnak, majd télire átvándorolnak a délebbre fekvő területekre, hogy házakban és fák között hibernálva vészeljék át a telet.

Durvavitorlájú törpedenevér, illusztráció – fotó: Wikimedia Commons
Durvavitorlájú törpedenevér, illusztráció – fotó: Wikimedia Commons

A denevérek vándorlását ismerik a kutatók, de nem kifejezetten részletesen, ezért is van jelentősége minden ilyen rögzített vándorútnak. A kutatók azt feltételezik, hogy a klímaváltozás miatt a denevérek a vándorlásaik során egyre nagyobb távokat tesznek meg, hogy nyáron a kellően hűvös területekre, telente pedig a kellően meleg területekre jussanak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!