A felhők nem megállítják, hanem erősíthetik a globális felmelegedést

2021. július 06. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A felhőzetnek akár hűtő hatása is lehetne, az eddigi kutatási eredmények az ellenkezőjét mutatják”

– írta Szabó Amanda Imola meteorológus cikkében, ami az éghajlatváltozással foglalkozó, Másfélfok nevű tematikus oldalon jelent meg.

Vannak felhők, amelyek ernyőként védik a földet (0-5 km), visszaverik a Napból érkező rövidhullámú sugárzás körülbelül ötödét, ezzel hűtik a légkört.

A magas szintű (7-13 km) felhőzet visszatartja a Föld által kibocsátott hosszúhullámú sugarakat, ez utóbbi fűti a légkört.

A két folyamat nincs egyensúlyban, most még a hűtő hatás érvényesül, de a legújabb kutatások arra mutatnak, hogy mindez átválthat fűtő hatásra.

A felhők és a felhőzet várható változásának modellezése az éghajlatváltozás kirakósának legfontosabb eleme, állapította meg a szerző. Sok még a bizonytalan tényező, de nem az a kérdés, hogy melegebb lesz-e, hanem az, hogy mennyivel. Fontos tudnivaló: a járvány hatására lecsökkenő légi forgalom elenyésző hatással van az éghajlatváltozásra.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!