Egy kutatás szerint 14 ma is élő férfi rokona van Da Vincinek

2021. július 6. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

14 élő férfi rokona van Leonardo Da Vincinek egy nagyszabású kutatás szerint. A kutatás 21 generáción és 690 éven át követte végig Da Vinci családfáját, írja az MTI.

A Human Evolution című lapban bemutatott kutatást közel egy évtizeden át végezték, ahhoz Da Vinci ma élő leszármazottaival is beszéltek, akiknek egy része már nyugdíjas, és többek között irodai alkalmazottként, acélmunkásként és kétkezi munkásként dolgoztak. Az eredmények biztos alapot jelenthetnek a Da Vinci DNS-ét kutató projekt számára, és hozzájárulnak a Leonardo da Vinci Heritage Association munkájához.

A vizsgálat az apa-fia vonalat dokumentálja Da Vinci nagyapjától, az 1331-ben született Michelétől a 6. generációt képviselő Leonardo da Vincin át napjainkig: ez 21 generációt és öt családi elágazást ölel fel.

Da Vincinek legalább 22 féltestvére volt, gyermeke nem született. Az öt családi ágat Leonardo apjától és féltestévértől vezették le, a 15. generációtól kezdve több mint 225 egyén adatait gyűjtötték be a kutatók. A mai férfi leszármazottak kromoszómájának az ősi és modern temetkezési helyeken lévő ősökével való összehasonlítása igazolja a megszakítás nélküli vérvonalat, és hitelesíti Leonardo saját Y-kromoszómájának markerét.

Da Vinci DNS-ének feltárását követően a tudomány választ kaphat számos kérdésre, például szüleinek földrajzi származására, fizikai adottságaira, balkezességére, étrendjére, egészségére, esetleges örökletes betegségeire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!