Az első űrturisták között repül az űrbe Jeff Bezos is az Amazon rakétaprojektjében

2021. június 7. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amazon űrcégének, a Blue Originnek július 20-ra tervezik az első utazását: a New Shepard nevű rakéta első legénységének lesz tagja az Amazon alapítója, Jeff Bezos is, írja a CNN.

A Blue Origin szerint Bezos testvére, Mark Bezos is csatlakozik majd az utazáshoz. Ahogy Bezos hétfőn egy Instagram-bejegyzésben fogalmazott,

„Ötéves korom óta álmodozom arról, hogy elutazom az űrbe. Július 20-án a testvéremmel tehetem meg ezt az utat. A legnagyobb kalandot a legjobb barátommal.”

Ha minden a terv szerint halad, akkor Bezos lehet az első multimilliárdos űrmágnás az űrben, lekörözve ezzel a szintén űrtechnológiában is utazó Elon Muskot vagy a Virgin Galacticot tulajdonló Richard Bransont.

Januárban írtunk arról, hogy a Blue Origin rakétája sikerrel vette az egyik legfontosabb tesztet, mely során sikerrel juttatott fel egy törésteszt bábut az űrbe, 100 km-es magasságba, majd mind a rakéta, mind a bábut szállító kapszula sikerrel landolt a földön, utóbbi nagyjából 10 perccel a kilövés után.

Bezos korábban sem titkolta, hogy az űrturizmus-üzletágba szállna be a Blue Origin rakétájával, amivel később tarthatják meg az első, már emberekkel végzett tesztet. Ezt egyébként eredetileg 2019-re tervezték. A cég még nem közölte, hogy mennyi pénzt kér majd az űrutazásért, az iparági becslések pedig 50-250 ezer dollár, vagyis nagyjából 15-75 millió forint közé teszik majd a jegy árát.

Az Amazon egy helyet aukcióra is bocsátott az oldalán, amit június 12-én zárnak le. Itt az általános űrjegy becsült értékénél jóval magasabban, 2,8 millió dollárnál áll a licit. Az űrtúra egyébként összesen mindössze 11 percig tart majd.

A cég az utazásnál is nagyobb álmokat dédelget az űrben: hosszabb távon milliók számára biztosítanának nemcsak munkát, de lakhatási lehetőséget, életet az űrben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!