Szentjánosbogaras vizsgálattal mutathatják ki, mennyi méreg van a májban

2021. május 19. – 11:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szentjánosbogár biolumineszcenciájából kiindulva fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsoport egy olyan vizsgálati módszert, ami nem invazív módon méri fel a betegek állapotát – írja a Euronews.

A Missouri-i Egyetem kutatóik ugyanazt a kémiai reakciót használták fel, mint ami a szentjánosbogár világító potrohánál megy végbe: egy kis eszközt juttatnak a beteg szervezetébe, ami amint eléri a vizsgálni kívánt szervet, luciferint bocsájt ki. Minél magasabb az adott szervnél a biológiai aktivitás (például ha túl magas a mérgező anyagok szintje a májban), az eszköz annál több luciferint bocsát ki.

Amint a luciferin érintkezik egy luciferázt tartalmazó, biológiailag lebontható, injekcióval beadható eszközzel, beindul a szentjánosbogári folyamat, és fényleni kezd.

Az orvosok ekkor egy alig 1 centis hordozható fénydetektort az injektált eszköz közelében a páciens bőrére helyeznek, ahol az megmérheti a fény intenzitását, amiből az orvosok megtudhatják, mennyire egészséges egy adott szerv.

A módszerrel jelentősen csökkenteni lehetne az invazív tesztek okozta kényelmetlenséget. Embereken és állatokon is lehetne alkalmazni, és jó kiindulópontként szolgálhat például új kezelések fejlesztéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!