Maghasadásra utaló jelek vannak Csernobilban

2021. május 12. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlanul magas sugárzást észleltek a csernobili atomerőmű egyik megközelíthetetlen alagsori szobájában, írja a 24.hu a IFLScience cikke alapján. Az ukrán kutatók a közelmúltban szokatlanul magas neutronszintet mértek, ami azt jelenti, hogy újra beindult a maghasadás.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozza a folyamatot. Az egyik lehetséges megoldás, hogy egy robottal lyukakat fúrnak a radioaktív anyagba, azokba pedig bórból készült rudakat engednek. A reaktorokban ilyeneket használnak szabályzórúdként. Szakértők szerint nem kell az 1986-oshoz hasonló katasztrófától tartani. Egyelőre a kupola elég védelmet nyújt, de a jelenséggel valamit kezdeni kell.

A 4. szamú reaktor a kupola alatt 2019-ben – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
A 4. szamú reaktor a kupola alatt 2019-ben – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

1986. április 26-én történt a Kijevtől északra található Csernobilben a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesete. A robbanás következtében beomlott 4. számú reaktorból kiszabadult radioaktív anyagok mintegy 380 millió curie sugárzással szennyezték a környezetet. Több mint 200 ezer négyzetkilométernyi terület szenvedett sugárszennyezést, ennek 70 százaléka Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban található. Az erőmű tovább működő harmadik reaktorát 2000. december 15-én állították le végleg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!