Könnyebb szemezni a rövidebb orrú kutyákkal

2021. május 6. – 14:20

frissítve

Könnyebb szemezni a rövidebb orrú kutyákkal
A rövid orr könnyebb szemkontaktust, de légzési és látási nehézséget is okozhat – Fotó: Molnár Vanda

Másolás

Vágólapra másolva

Egy idegennek a rövidebb fejű kutyákkal könnyebb szemkontaktust létesítenie – derül ki az ELTE etológusainak kutatásából. A közlemény első szerzője, Bognár Zsófia első díjat nyert az idei OTDK-n.

A szemkontaktusnak alapvető szerepe van az emberi kommunikációban, azt fejezzük ki vele, hogy figyelünk. Ezért szoktunk az állatok szemébe is belenézni, és azok gyakran visszaszemeznek. Az etológusok azt szerették volna kideríteni, hogy mitől függ, hogy mennyire hajlamos erre egy kutya.

Az ELTE kutatói négy szempontot vizsgáltak: fejforma, a fajta eredeti funkciója, kor és személyiség. Arra jutottak, hogy a rövid orrú, együttműködő, fiatal és játékos kutyák néznek legszívesebben az ember szemébe.

Ennek több oka is lehet. Egyrészt a rövid orrú kutyák szeme máshogy működik, mint hosszú fejű társaiké. A retinájuk felépítése miatt élesebben látnak a látóterük középpontjában, könnyebben összpontosítanak az ember arcára.

„Ezzel szemben a hosszú orrú kutyák, mint az agarak, széles panorámaképet látnak, mert az információt feldolgozó idegsejtek egyenletesebben oszlanak el a retinájukon. Ezért, ha maguk elé kell összpontosítaniuk, könnyebben elvonhatják a figyelmüket a perifériáról érkező vizuális ingerek”

– olvasható a tanulmányban.

A vizsgálat úgy nézett ki, hogy a kísérletvezető elkezdett játszani a kutyával, majd megfigyelte, hogy öt percen belül milyen gyorsan és hányszor létesít az állat szemkontaktust.

„A kísérletvezető nem szólt, és mozdulatlan volt, amíg a kutya nem nézett rá. Valahányszor a kutya ránézett, jutalomfalatot dobott neki. Eközben a gazda szótlanul ült egy széken. Mértük, hogy a falat elfogyasztása után mennyi idő telik el a következő szemkontaktusig”

– ismertette a vizsgálatot dr. Szabó Dóra, etológus.

A rövid orrú kutyák a retinájuk miatt nézhetnek többet az ember szemébe, de az is lehet, hogy mivel az arcuk jobban hasonlít egy kisgyerekére, az emberek is szívesebben szemeznek velük. Az is kiderült, hogy a juhászkutyák, amik a gazdájuk kezét követik iránymutatásért gyakrabban néznek az ember szemébe, mint mondjuk egy szánhúzókutya, ami általában hangjelzésre reagál, vagy egy kotorékeb, ami leginkább a föld alatt harcol. A különböző fajtacsoportokban azonos arányban szerepeltek hosszú- és rövidfejű kutyák.

A keverékek hasonlóan jól teljesítettek, mint a vizuális irányításra tenyésztett juhászkutyák. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a 70 százalékukat menhelyről fogadták örökbe, és a gazdáik valószínűleg azért is választották ezeket a kutyákat, mert szívesen alakítottak ki velük szemkontaktust.

A kutatás az Európai Kutatási Tanács által támogatott Szenior Családi Kutya Programon belül zajlott, amelynek célja az öregedés kutatása.

„Feltételeztük, hogy az öregedő kutyák nehezebben irányítják a figyelmüket, és lassabban váltanak az evésből a kísérletvezető arcára. Ez így is történt. A kutatásba csak egészséges, jól látó és halló kutyákat vontunk be, ezért úgy tűnik, hogy a szemkontaktus nehézkesebb kialakítása az öregedés természetes velejárója”

– mondta dr. Kubinyi Enikő, a program vezetője.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy ugyan a rövidebb orrú kutyák jobban figyelnek a gazdájukra, de az egészségükre kiemelten kell figyelni, mert a túl rövid orr légzési és szembetegségekkel járhat együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!