Pár nap alatt többször is láttak szürke bálnát Olaszország partjainál

2021. április 21. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szürke bálnát nagyon ritkán látni: megesik, hogy az akár 15 méter hosszúságot és 41 tonna súlyt is elérő fajról évekig sem érkezik észlelést, különösen, ami az északnyugat-csendes-óceáni, vagyis az ázsiai populációt illeti, azok száma ugyanis alig kétszáz körüli, míg az északkelet-csendes-óceáni populáció száma a 17 ezer egyedet is eléri.

Olaszországban mindenesetre nem jellemző a felbukkanásuk, olyannyira, hogy korábban még sosem láttak ott szürke bálnát, most azonban három nap eltéréssel három különböző helyen is láttak ott példányt: egyet a hétvégén a Tirrén-tenger öblében, a Nápolyi-öbölben (vélhetően ugyanezt másnap reggel is látták), egyet pedig Ponza szigeténél három nappal korábban.

A Wanted in Rome cikke szerint a hajókat az érintett területről azonnal elvezényelték, hogy ne zavasrják meg a bálnák útját. Egyelőre a szakértők sem tudják, hogyan keveredtek az állatok Alaszka és Kalifornia környékéről Olaszország partjaihoz, de könnyen meglehet, hogy vándorlásuk hátterében az éghajlatváltozás és annak következményei állnak, mint például amilyen a sarkvidéki jégtakaró olvadása. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy senki ne menjen 100 méternél közelebb hozzájuk, és azonnal értesítse a hatóságokat, ha egy szürke bálna példányt lát.

A szürke bálna egy példányát márciusban még Marokkónál látták, kutatók szerint ugyanerről az egyedről lehetett szó már akkor is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!