Egy közel 4000 éves kődarab lehet az első európai 3D-s térkép

2021. április 06. – 23:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy közel 4000 éves, 2x1,5 méteres kőlap lehet Európa legrégebbi 3D-s térképe, írja a BBC. Hosszas elemzés után arra jutottak a kutatók, hogy a kődarabba vésett minták és motívumok a franciaországi Bretagne nyugati részét, az Odet folyó völgyének térségét ábrázolják. Állításuk szerint a térkép 80 százalékos pontossággal rajzolja le a folyó 29 kilométeres szakaszát.

Úgy saccolnak, hogy a tárgy valamikor időszámításunk előtt 1900 és 1650 között, a bronzkor elején készülhetett. Valószínűleg ez a legrégebbi térkép, ami egy konkrét, beazonosítható területet ábrázol, mondta a felfedezésről Clément Nicolas, Bournemouth University kutatója.

A kőtérképet 1900-ban fedezték fel a franciaországi Finistére környékén, egy helyi archeológus, Paul du Chatellier bukkant rá egy ásatás során, majd több száz éven keresztül otthonának pincéjében pihent háborítatlanul, egészen 2014-ig.

A kőtérkép azért is különleges, mert a világon rengeteg helyen találni kőbe vésett térképeket, de ezek csak interpretációk, ez az első olyan lelet, ami egy meghatározott arány szerint ábrázol egy területet, magyarázta Clément Nicolas. Úgy gondolja, talán a térkép segítségével jelölte ki birtokának határait egy korabeli uralkodó.

Kövess minket Facebookon is!