Több ezer éve feldarabolt mamut maradványaira bukkantak magyar régészek

2021. március 23. – 08:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy feldarabolt mamut maradványait találtak meg magyar régészek egy ausztriai ásatáson. A ritka leletre az osztrák A5-ös autópálya építését megelőző feltárás során bukkantak a Salisbury Kft. nevű magyar régészeti magáncég szakemberei. A munkálatok még 2017 nyarán kezdődtek Drasenhofen határában. Az addig előkerült leletekből is már sejtették, hogy egy felső paleolit vadásztelep húsfeldolgozásának maradványai bújhatnak meg a föld alatt, előkerült ugyanis egy penge alapú kőeszköz, amivel az állatokat dolgozhatták fel.

„A legunikálisabb leletnek egy körülbelül négy-öt éves mamut feldarabolt vázának részletei számítanak. A csontok elhelyezkedéséből és a rajtuk lévő sérülések alapján a korabeli húsfeldolgozás menetét is meg tudtuk határozni, ami egyedülálló. Megállapítottuk, hogy a területen az utolsó glaciális maximum időszaka előtt, valamikor 15-16 ezer évvel ezelőtt élő emberek a levadászott állatot először nagyobb részekre darabolták fel, majd a telepre csak a húsban gazdag töredékeket vitték be. Az itt hagyott csontokat, a koponya és a hozzá tartozó nyaki csigolyákat, az állkapcsot, az agyarakat, valamint az egyik combcsont töredékét teljesen húsmentesítették. A hosszúcsontokat az ízületi végződésüknél vágták el, annak érdekében, hogy a benne lévő gazdag fehérjeforrásnak számító velőhöz hozzáférjenek” – mondta Szilasi Attila ásatásvezető régész.

Fotó: Salisbury Kft.
Fotó: Salisbury Kft.

Az ausztriai leletek arra utalnak, hogy a koponyával is hasonló módon jártak el: felfordították, majd a koponya alsó részét egy nagyobb ütőkővel felhasogatták és kinyitották, hogy ezáltal hozzáférjenek az agyvelőhöz. Ezt a mozzanatot jól mutatja a kinyitott koponyaalap mellett megtalált nagy mennyiségű néhány milliméteres nagyságú kvarc kőszilánk, amely az ütőkőből pattanhatott le.

Az ásatás során paleolit vadászok nyomaira is bukkantak, ami szintén ritkának számít Ausztriában. A feltárt leletek a felső- paleolitikum vadászainak mindennapjairól mesélnek, de a régió első Homo sapiens vadászainak megjelenésének nyomait is őrzik. A feltárt terület egy másik szakaszán egy langobárd temető, a germán népek közé tartozó népcsoport három sírját találták meg. Az innen előkerült csontok antropológiai vizsgálata jelenleg is zajlik, ám az első megállapítások alapján a kutatók egy 15-16 éves, egy 22-23 éves és egy 50-59 éves nő csontvázát találták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!