Elhúzott a Föld mellett egy másfél kilométeres aszteroida, és észre se vettük

2021. március 23. – 19:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két nagyobb, a NASA besorolása szerint potenciálisan veszélyes aszteroida is elhúzott bolygónk mellett az elmúlt pár napban. Mivel az előző mondat múlt időben íródott, ön pedig most olvassa ezt, nem kell izgulni, a csillagászok előzetes számításainak megfelelően ártalmatlanul, aránylag kényelmes távolságban kerülte el a pályájuk a Földét.

Az első a 2021-es évben várható legnagyobb Föld-közeli aszteroida volt, több mint másfél kilométeres, 2001 FO32 kódnéven. Egy ekkora objektum becsapódása egészen beláthatatlan, katasztrofális következményekkel járna, de szerencsére nagyjából kétmillió kilométerre közelítette meg csak a Földet március 21-én.

A másik, 2021 EQ3 jelű aszteroida már jóval közelebb jött, a Hold pályáján is belül került, 278 ezer kilométeres távolságot mértek a csillagászok március 15-én, az objektum Föld-közeli pontjánál. Ez az aszteroida viszont jóval kisebb is volt, nagyjából 20-40 méteres. Ez a méret már jóval nagyobb annál, hogy hullócsillagként elégjen a meteor a légkör felsőbb rétegeiben. A híres 2013-as cseljabinszki meteor nagyjából 20 méteres volt, amikor az orosz város felett felrobbant. A robbanás energiáját akkor a hirosimai atombomba 30-szorosára becsülték, a városban 1500-an sérültek meg, és 7000 épület rongálódott meg. Na, ennél a meteornál akár kétszer nagyobb is lehetett az, ami most közelebb jött hozzánk, mint a Hold.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!