Greenpeace: Hiába a párbeszéd, továbbra is műanyagot kenünk az arcunkra smink, púder vagy rúzs formájában

2021. március 22. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

A kozmetikumok jelentős százaléka tartalmaz mikroműanyagot, a Greenpeace hétfői jelentése szerint 11 ismert márkának 664 terméke közül 502 esetben találtak mikroműanyagot, írja az MTI.

A Greenpeace a cégek oldalán szereplő összetevők listáját nézte és az ott található 530 polimert vizsgálta. Azt állapították meg, hogy a termékek 76%-a tartalmaz szintetikus anyagot, egynegyedük mikroműanyag, a többi pedig folyékony, félig szilárd vagy oldható formában lévő műanyag.

„Az eredmények szerint az érzékeny testrészekkel, például a szemmel vagy ajkakkal kapcsolatba kerülő termékek kifejezetten gyakran tartalmaznak műanyag összetevőket, így ezeket a használójuk belélegezheti vagy lenyelheti”

-írja a jelentés. Legnagyobb koncentrációban a szemsminkek, az ajakfények és a rúzsok tartalmaznak szintetikus anyagokat. A kozmetikumokat gyártó német vállalatok szövetsége, az IKW arra hivatkozik, hogy a mikroműanyagok egészségkárosító hatása nem bizonyított.

A rizikóértékeléssel foglalkozó országos intézet szerint

valószínűtlen, hogy a tusfürdőkben, bőrradírokban vagy fogkrémekben lévő mikroműanyagok bőrön keresztüli felszívódása vagy véletlen lenyelése egészségügyi kockázatot jelentene

A Greenpeace azon dolgozik, hogy a cégek önként mondjanak le a műanyagok használatáról, mert azok nem elengedhetetlenek a termékeikben. A lefolyón keresztül ráadásul a mikroműanyagok a vizekbe és a táplálékláncba kerülnek.

„Hét évnyi párbeszéd után továbbra is rendszeresen műanyagot kenünk az arcunkra smink, púder vagy rúzs formájában”

– mondta Viola Wohlgemuth, a Greenpeace fogyasztói és kémiai szakértője. Németországban csak a szilárd mikroműanyagok használata tilos, a cégek, melyek ezeket mellőzik, a reklámokban műanyagmentesnek tüntetik fel magukat. „Ez a fogyasztói megtévesztés határát súrolja” – tette hozzá Wohlgemuth.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!