Kitört egy vulkán Reykjavík közelében

2021. március 19. – 23:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kitört egy vulkán Reykjavík közelében, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat térképe szerint a vulkán „vörös zónában” van, azaz „a kitörés folyamatban van, jelentős hamura lehet számítani a légkörben”.

Egy, az izlandi Ruvnak nyilatkozó geofizikus azt mondta, a kitörés egyértelműen nem nagy, sérültek nincsenek, a folyamat maga a fővárosból viszont jól megfigyelhető. Sokan át is utaztak a Reykjanes-félszigetre, hogy megnézhessék a kitörést.

Fotó: Olvasónk

Pár napja a DW szerint Izland készült egy régóta alvó vulkán kitörésére Grindavik halászvárosának közelében. A tudósok úgy gondolták, hogy a napokig tartó több tízezer kis- és közepes földrengés előfutára lehetett a vulkán kitörésének: nem tudni egyelőre, a mostani vulkán kitörésére vártak-e a szakértők, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat térképe alapján azonban helyileg nagyjából stimmel.

Alább a piros háromszög jelöli a most kitört vulkánt az első képen, a második kép pedig Grindavik városának helyét mutatja.

Fotó: Izlandi Meteorológiai Szolgálat
Fotó: Google Maps

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!