Egy sarkvidéki rozmár elaludt egy jéghegyen és egészen Írországig úszott

2021. március 15. – 22:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap rozmárt vettek észre egy ír tengerparton: mint kiderült, az állat elaludt a jégen és Írországban ébredt, egy öt éves kislány és apukája vették észre, írja a Live Science.

„Hatalmas volt, körülbelül akkora, mint egy bika vagy tehén: nagyon nagy.”

-nyilatkozta az ötéves Muireann.

Egy, az írországihoz hasonló rozmár – Fotó: Arterra/Philippe Clement/Universal Images Group via Getty Images
Egy, az írországihoz hasonló rozmár – Fotó: Arterra/Philippe Clement/Universal Images Group via Getty Images

A legtöbb rozmár az Északi-sark környékén él, sekély vizekben vadászik, pihenésként pedig jéghegyeken vagy a partokon húzzák meg magukat, az ír partvonalon azonban elég ritkák. Az első rozmárt 1897-ben figyelték meg a kutatók, az 1980-as évek óta viszont nem nagyon jellemző az állat Írországban.

Frissítés: Olvasónk videót is talált a rozmárhoz, íme:

Az állat a kutatók szerint agyara alapján meglehetősen fiatal lehet. Kevin Flannery tengerbiológus nyilatkozta a The Independentnek azt, hogy valószínűleg úgy kerülhetett Írországba az állat, hogy szimplán elaludt a jéghegyen, ami aztán Írországig sodródott.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom