Így néz ki a világ legidősebb madarának most kikelt fiókája

2021. március 05. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is költött a világ legidősebb vadonélő madarának tartott Laysan-albatrosz, a 70 éves Wisdom – közölte az MTI szerint az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS).

A Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz a világ legidősebb ismert, ma is költő vadon élő madara. A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz legfiatalabb csibéje február 1-jén kelt ki a tojásból.

Wisdom több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár mindig ugyanabban a védett fészekben költ jelenlegi párjával, Akeakamaival, akivel 2012 óta él együtt. A vadvédelmi szolgálat szerint most kikelt tojását november utolsó napjaiban rakta.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, még az első költése alkalmával. Laysan-albatroszok legkorábban ötévesen raknak tojást, így Wisdom 70 évesnél nem lehet fiatalabb, ami azért is különleges, mert a fajtársai általában 12-40 évig élnek.

A kivételesen hosszú életű madárnak eddig 30-36 fiókája születhetett.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis szigeten kialakított nemzeti park a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet. Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.