Veszélyeztetett görényt klónoztak az USA-ban

2021. február 20. – 22:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyeztetett görényt klónoztak amerikai tudósok – írja a Reuters. Az eljáráshoz szükséges sejteket egy közel 30 éve elpusztult feketelábú görénytől, Willától szerezték. Ez az első eset, hogy egy, az USA-ban őshonos, veszélyeztetett faj egyedét sikerült klónozni. A klón, Elizabeth Ann december 10-én született, és új esélyt adhat az amerikai feketelábű görényeknek.

A fajról sokáig azt hitték, hogy már kipusztult, de 1981-ben találtak egy vadon élő populációt. Befogták az állatokat és megpróbálták szaporítani, de csak hét egyednek lett utódja, tehát a most élő feketelábú görényállomány genetikai változatossága viszonylag alacsony. Willa nem szaporodott a '80-as években, így Elizabeth Ann felfrissítheti a génállományt.

A wyomingi vadászati és halászati ügynökség megőrizte Willa génjeit, amiből 1998-ban küldtek egy mintát a Sand Diego-i állatkertnek. Ebből az állományból lett az életképes sejttenyészet, ami a klónozáshoz kellett. A Revive & Restore természetvédő csoport, a ViaGen Pets & Equine kisállat-klónozó vállalat, a San Diego-i Állatkert és az Állatkertek és Akváriumok szövetsége a következő hónapokban még több feketelábú görényt akar klónozni, hogy könnyebb legyen a kutatás és megerősítsék a populációt.