Egy új kutatás szerint több élet lehet az antarktiszi jegek alatt, mint azt valaha is gondoltuk volna

2021. február 15. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Antarktisz jégtakarója alatt 900 méter mélyen több életet találni, mint azt gondoltuk volna, írja a Phys a Frontiers in Marine Science című folyóirat egyik tanulmánya alapján.

Az Antarktisz azon részén, ahol a víz egészen a tenger fenekéig fagyott, pár kutató 900 méter mélyre fúrt le a Weddell-tenger délkeleti részén, a Filchner-Ronne nevű, úgynevezett selfjégen. A nyílt óceánon 260 km-re, a teljes sötétség és a -2,2 fokos körülmények között a kutatók kevés állatot tudtak megfigyelni, de ez a tanulmány volt az első, ami a tengerfenéken élő állatokat fedezett fel.

„Ez a felfedezés egyike azon szerencsés véletleneknek, amelyeknek hála teljesen más irányt vehet egy eredeti ötlet, és ami azt is megmutatta, hogy az antarktiszi tengeri élet hihetetlenül különleges és elképesztően alkalmazkodó a megfagyott világhoz.”

– mondta a tanulmány vezető biológusa, dr. Huw Griffiths. Hozzátette, ez a felfedezés sokkal több kérdést vet fel a tudományos világban, mint amennyit megválaszol. Például: hogyan jutottak el oda az állatok? Mióta voltak ott? Milyen gyakori maga a faj?

Az úszó selfjegek az Antarktisz több mint 1,5 millió négyzetkilométerét fedik le, ezek a jegek jelenthetik az óceán déli részének legnagyobb feltáratlan élőhelyét. A kutatók jelenleg csak egy kb. teniszpálya méretű részt térképeztek fel, itt találták iszap helyett a selfjég alatt azt a kősziklát, amin kis élőlények telepedtek meg.

A kőszikla, rajta élőlényekkel – Fotó: Dr Huw Griffiths/British Antarctic Survey
A kőszikla, rajta élőlényekkel – Fotó: Dr Huw Griffiths/British Antarctic Survey

Griffiths hozzátette, ez az első szikla, amit egy selfjég alatt találnak, így a felfedezésük egyben azt jelenti, teljesen újra kell gondolni az antarktiszi kutatásokat, illetve valamilyen új módszert találni arra, hogy meg lehessen vizsgálni ezeket az élőlényeket 900 méter mélyen, 260 km-re az első laboratóriumtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!