Egy párizsi bíróság további lépésekre kötelezte a francia államot a klímaváltozás elleni küzdelemben

2021. február 3. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Felelősnek mondta ki szerdán a francia államot a klímaváltozás elleni küzdelemben egy párizsi bíróság, miután négy francia civil szervezet keresetet nyújtott be egy több mint 2,3 millió aláíróval rendelkező petíció kíséretében, írja az MTI.

A párizsi bíróság elismerte az ökológiai kár létezését, két hónap haladékot adott az államnak arra, hogy meghozza a kellő intézkedéseket az üvegházhatású gázok kibocsátása elleni küzdelemben. Ahogy a bírók fogalmaztak,

„A megtett kötelezettségvállalásai mértékében, amelyeket nem tartott tiszteletben (...) az államra felelősként kell tekinteni a megállapított ökológiai kár egy részében”

Az államnak a környezetvédő egyesületek javára egy jelképes kártérítést is kell fizetnie, egy eurót. A bírósági kereset azért indult, mert a szervezetek szerint az állam nem tartotta be a saját maga által célként kitűzött irányt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A bíróság szerint a mulasztás nem vonatkozott magukra a kitűzött célokra, de azt ígérte, maga kéri fel az államot a kiegészítő intézkedések létrehozására. A kormány tudomásul vette a bíróság döntését, jelezte, hogy továbbra is elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és figyel a civil szervezetek felszólításaira.

A francia elnök, Emmanuel Macron tavaly decemberben kezdeményezett népszavazást a klímavédelem alkotmányba foglalásáról, mert szerinte Franciaország nem tesz eleget azért, hogy teljesítse klímavédelmi kötelezettségeit. Párizs a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban vállalt intézkedések oroszlánrészét is 2020 utánra halasztotta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!