A 18 év alattiak 69 százaléka szerint klímavészhelyzet van

2021. január 27. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

A fiatalok több mint kétharmada úgy véli, a klímaváltozás vészhelyzetet eredményezett. Ez derül ki az Oxfordi Egyetem és az ENSZ közös felméréséből, melyet 1,2 millióan töltöttek ki 50 országban (Magyarország nem tartozott bele). A kitöltők csaknem fele a 14-18 éves korosztályból került ki. Ez a valaha volt legnagyobb felmérés a klímaváltozással kapcsolatban.

A kutatásból kiderült, hogy minden generáció aggodalommal figyeli a klímaváltozást, ám a fiatalok súlyosabbnak tartják azt. Míg a 60 év felettiek 58 százaléka szerint beszélhetünk klímavészhelyzetről, addig a 18 év alattiak 69 százaléka osztja ezt a véleményt. A klímaváltozást leginkább komolyan vevő országok között az Egyesült Királyságot és Olaszországot találjuk (81-81%), míg a legkevesebben Moldovában vélik úgy, hogy a klímaváltozás vészhelyzetet eredményezett (50%).

A felmérésben a lehetséges klímavédelmi intézkedésekre is rákérdeztek. A legnépszerűbb kezdeményezés (54%) az erdők megvédése volt, amit a megújuló energiaforrások használata (53%) és a környezetbarát mezőgazdasági technológiák használata (52%) követett. A legnépszerűtlenebb kezdeményezést a növény alapú étrendre való áttérés (30%) jelentette.

Az online végzett felmérés hibahatára +/- 2%. A közvéleménykutatás kérdéseit telefonos játékokban felugró hirdetéseken keresztül juttatták el a fiatalabb generációkhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!