900 millió tengeri műanyag részecskét szűr ki évente a tengerifű a Földközi-tengerből

2021. január 15. – 11:22

frissítve

900 millió tengeri műanyag részecskét szűr ki évente a tengerifű a Földközi-tengerből
Tintahal tengerifüvek által közrefogva – Fotó: Sergio Hanquet / Biosphoto / Biosphoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kutatók a spanyolországi tengerpartokra kisodródott úgynevezett „neptungolyókat” vizsgálták, így derült ki, hogy a tengerifüvek műanyag részecskék millióit szitálják ki a vízből, írja a Guardian.

A „neptungolyók” a víz alatti tengerifüvek természetes rostkötegeiből alakulnak ki. A Földközi-tengeren elterjedt tengerifüvek (az itt jellemző tengerifű neve egyébként neptunfű) a tenger fenekén találhatók, és mint kiderült

csak a mediterrán térségben évente közel 900 millió műanyag részecskét szűrnek ki a vízből.

Műanyag a neptungolyókban – Fotó: Marta Veny / University of Barcelona / AFP
Műanyag a neptungolyókban – Fotó: Marta Veny / University of Barcelona / AFP

Anna Sanchez-Vidal, a barcelonai egyetem tengerbiológusa azt mondta, a műanyag a tengerifű maradványaiba kerül, amit ezután partra mos a tenger: így a víz megtisztul a műanyag részecskéktől. A tanulmány kiemelte, a tengerifüvek emellett

  • segítenek a vízminőség javításában, illetve a növényekhez hasonlóan oxigénné alakítják a szén-dioxidot;
  • természetes menedékhelyet jelentenek a tenger halainak;
  • a sekély vizeknél segítik megakadályozni a parti eróziót.

A világon legalább 70 tengerifűfajta létezik. Az egyelőre nem világos, hogy a műanyag összegyűjtése károsítja-e magát a növényt.

2018-ban a WWF becslése szerint a Földközi-tenger közelében az üdülési szezonban néhány hét leforgása alatt mintegy 150 millió tonna műanyag hulladék keletkezett.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom