Kudarcot vallott a NASA robotvakondja, mert vastagabb volt a Mars kérge, mint hitték

2021. január 15. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két év után nem fúr tovább a Marson az Insight űrszonda robotvakondja, írja az MTI a NASA közleménye alapján.

Német tudósok két éven át próbálták elérni, hogy az Insight marsjáró hőérzékelő robotja befúrjon a marsi kéreg alá, de a műszer nem volt képes tovább hatolni a talajban, hogy mérje a Mars hőmérsékletét. A kb. 40 centis robotvakond a tervek szerint öt métert fúrt volna le, ebből mindössze nagyjából fél métert ért el.

A hétvégén tett még egy kísérletet arra, hogy 500 ütéssel lejjebb kalapálja magát, de ez sem sikerült, így a projektet lefújták. A NASA kiemelte, a megtett erőfeszítésekből a jövőbeli ásási kísérletek profitálhatnak majd a Marson és egyszer majd asztronauták áshatnak a bolygón „fagyott vizet keresve, hogy igyanak, üzemanyagot készítsenek vagy mikroszkopikus élet nyomait találják”.

A vakondot a Mars talaját vizsgáló korábbi felderítések alapján tervezték meg, ezek egyáltalán nem utaltak olyan jellegű talajra, mint amilyennel most a robotvakond szembesült.

Az Insight eközben mintegy 500 rengést rögzített a Marson, a napi időjárás-jelentések alapján pedig például a keddi legmagasabb hőmérséklet -8 fok volt, a legalacsonyabb pedig -49 fok az egyenlítői Elysium Planitia síkságon.

A Marson 2018 novemberében landolt InSight misszióját nemrég hosszabbították meg két évvel, így 2022 végéig tart. A tervek szerint február 18-án leszáll, és csatlakozik hozzá a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!