A zöld varangy lett 2021 kétéltűje

2021. január 6. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megválasztotta az év kétéltűjét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. A 2014-ben indult Év hüllője és Év kétéltűje programnak 2021-es nyertese Magyarország egyik leggyakoribb békája, a zöld varangy lett.

„Sajnos még napjainkban sem ritka, hogy egyesek ellenszenvvel viseltetnek a varangyok iránt, holott rossz hírnevükre a legkevésbé sem szolgáltak rá. Az év kétéltűje kampány egyik fő célja éppen ezeknek a félreértéseknek az eloszlatása, a faj társadalmi szintű megismertetése.”

-írja az MME közleménye. Kitérnek arra is, a varangyok az „általános közvélekedéssel szemben nem nyálkás és nem veszélyes állatok, mivel a vizet csak a szaporodási időszakban vagy nagy nyári melegben keresik fel, bőrük a szárazföldi léthez idomult”, így szárazabb.

Zöld varangy – Fotó: Benoit Outrey / Biosphoto / Biosphoto via AFP
Zöld varangy – Fotó: Benoit Outrey / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A zöld varangy egyike azon fajoknak, amik sikeresen alkalmazkodtak a mesterséges környezethez, lakott területeken sokszor jóval nagyobb egyedsűrűségben fordul elő, mint a természetben, Magyarországon „talán nincs is olyan település, ahol ne élne zöld varangy”. Éjjeli állat, főként rovarokkal táplálkozik, de szívesen fogyaszt gilisztát, pókot vagy ászkarákot is, ha alkalma van rá.

A zöld varangy Magyarországon védett, természeti értéke 10 ezer forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!