500 négyzetméteres lepedővel takartak be egy kínai gleccsert az olvadás ellen és úgy tűnik, hogy működik

2021. január 05. – 14:50

500 négyzetméteres lepedővel takartak be egy kínai gleccsert az olvadás ellen és úgy tűnik, hogy működik
A tudományos kutatás tagjainak terepi megfigyelése – Fotó: Xie Yida

Másolás

Vágólapra másolva

Kínai tudósok szerint hasznosnak bizonyul a gleccserek letakarása óriási lepedőkkel, hogy lelassítsák olvadásukat, írja az MTI.

A Kína északnyugati részén lévő Szecsuán tartományban található Dagu gleccser egy 500 négyzetméteres területét augusztusban ökotextillel borították be a Kínai Tudományos Akadémia Északnyugati Intézetének kutatói.

Két és fél hónappal később a tudósok megállapították, hogy a beborított területből egy méterrel kevesebb tűnt el, mint a nem lefedett régióból.

Vang Fej-teng kutató szerint a vizsgálat bizonyította, hogy a lepedők képesek blokkolni a napsugárzást és megakadályozni a hőcserét a gleccser felszínén.

A szakértő szerint az elmúlt években a globális klímaváltozás hatására világszerte megnövekedett a gleccserek olvadásának sebessége. A kisebb, legfeljebb egy négyzetkilométeres gleccserek pedig emberi beavatkozás nélkül hamarosan teljesen eltűnhetnek.

Fej-teng szerint világ tudósai ugyanakkor elsősorban a gleccserek változására, a változások mechanizmusaira koncentrálnak és viszonylag kevés figyelem irányul a gleccserek olvadását megakadályozó esetleges megoldások keresésére.

A kínai szakértők a továbbiakban kipróbálják hőblokkoló módszerüket Kína más gleccserein is, amelyeket már súlyos mértékben érintett a klímaváltozás, és amelyek a turizmus fontos célpontjai.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!