200 méteres aszteroida húz el a Föld mellett karácsony első napján

2020. december 24. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony első napján, magyar idő szerint este 9:20 táján kerül Föld-közelbe a 2014 SD224 jelzésű aszteroida a NASA Föld-közeli objektumokat figyelő rendszere szerint. Az objektum kb. óránként 35 ezer kilométeres sebességgel halad, és a becslések szerint nagyjából 90 és 200 méter közötti lehet, ekkora méretű aszteroidák néhány száz évente szoktak becsapódni a Földbe, egy ilyen esemény komoly lokális pusztítást, illetve ha tengerbe zuhan, cunamit idéz elő.

Ettől most szerencsére nem kell tartani, a NASA számításai szerint a 2014 SD224 0,02019 csillagászati egységre közelíti csak meg a bolygónkat. Ez hétköznapi mértékegységben kifejezve nagyjából 3 millió kilométert jelent. Ami elég sok, ha mondjuk kocogásról van szó, de kozmikus léptékben nézve igazából csak egy hajszál.

A NASA kutatói a Naprendszer igazán veszélyes, egy kilométernél nagyobb aszteroidáinak 95%-át követik nyomon, és a pályaadataik szerint ebben az évszázadban egyik sem fog olyan vészesen közel jönni a Földhöz, hogy becsapódástól kelljen félnünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!