„A rettegés hét perce”: videón a 700 milliárd forintot érő marsjáró landolási terve

2020. december 23. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NASA új marsjárót küld a vörös bolygóra, a szerkezettel már a nyáron elindult a hordozórakéta, és a tervek szerint február 18-án landol majd. Az űrügynökség egy új animáción mutatja meg, hogyan kell elképzelni az egytonnás jármű elhelyezését a Mars felszínén.

A BBC beszámolója szerint a Perseverance rover a Jezero nevű marsi kráterbe érkezik majd, hogy megkezdje a múltbeli élet nyomai utáni kutatását. A landolás nem egyszerű művelet, különösen egy ilyen nehéz és érzékeny eszköz esetében, a NASA-ban már előre úgy emlegetik a művelet, hogy „a rettegés hét perce”. A marsjárót szállító hordozónak először le kell győznie a Mars és a Föld közötti 209 millió kilométeres távot, de a java csak ezután jön. A Mars fölött száz kilométerrel az űrkabin még 20 000 km/órás sebességgel halad, ezt kell lelassítani a felszínhez érve kevesebb mint 1 m/s-ra.

A landolási folyamatban egy hőpajzs is komoly szerepet kap, ugyanis ahogy egyre mélyebbre ereszkedik a bolygó atmoszférájában az űrkabin, úgy melegszik fel, a végén akár 1000 Celsius-fokig. Egy ponton a további lassítás biztosítására egy 21,5 méteres ejtőernyő is kinyílik, majd 2 kilométeres magasságnál a Perseverance és a landolásért felelős szerkezet leválik a kabinról. Ezután kigyúl nyolc rakéta, ez biztosítja a felszín felett lebegő pozíciót, végül erős műanyag zsinórokon leengedik a marsjárót a talajra. Ahogy a szerkezet észleli, hogy földet ért, elvágja a zsinórokat, máskülönben az emelője a kráter mögé rántaná. Mindez videón is megtekinthető a NASA animációjának köszönhetően:

A Perseverance-expedíció azért is fontos, mert a legutóbbi marsjáró, a Curiosity kiküldése óta már 12 év eltelt. A Curiosity rengeteg értékes információt szolgáltatott a kutatóknak a marsi körülményekről, a technológia pedig azóta tovább fejlődött. A landolás megtervezésének precizitásán nagyon sok múlik, a Perseverance egy 2,4 milliárd dolláros (mintegy 712 milliárd forintos), évek alatt kifejlesztett eszköz, és maga az expedíció csak az első évében mintegy 300 millió dollárból fut majd.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!