Dél-Georgia szigete felé tart a világ legnagyobb jéghegye

2020. december 16. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Három éve szakadt le az Antarktiszról az A68a-nak nevezett, 4200 négyzetkilométeres jéghegy, ami észak felé sodródva most óriási katasztrófát okozhat az ökoszisztémában, amennyiben eléri az Egyesült Királyság tengerentúli területét, Dél-Georgia szigetét, írja az Időkép.

A jéghegy a NASA felvételei szerint már csak alig 50 kilométerre van a több mint egymillió pingvinnek otthont adó szigettől. De egyelőre nem lehet még megmondani, hogy valóban el is éri-e azt vagy akár az utolsó kilométereken irányt változtat.

Ha a jéghegy a partok közelében zátonyra fut, a pingvinszülőknek a távolság többszörösét kell majd megtenniük a táplélékért, fiókáikat így sokkal több időre hagynák magukra, és az így kialakuló éhínség miatt, a kutatók szerint akár 10 százalékkal is csökkenhetne az állomány.

De nem csak a pingvinekre jelentene veszélyt, hanem az ott élő fókákra és bálnákra, sőt az A68a a partok közelében a tengerfenék élővilágát is elpusztítaná. A zátonyra futó jéghegy a környező tengervizet lehűtené, és olvadásával a víz összetételét is megváltoztatná. A kutatások szerint ha az A68a megfeneklik a sziget mellett, akkor akár tíz évig is ott maradhat, óriási pusztítást okozva az ökoszisztémában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!