Szakértők szerint veszélyeztetett fajjá kéne nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst

2020. november 23. – 13:48

Szakértők szerint veszélyeztetett fajjá kéne nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst
A földtisztítás és a vízkihasználás komoly veszélyt jelent kacsacsőrű állomány számára – Fotó: AAP Image/ UNSW / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan drámai mértékben csökkent Ausztráliában a kacsacsőrű emlős populációja az elmúlt 30 évben, hogy a szakértők szerint veszélyeztetett fajjá kell nyilvánítani az ikonikus állatot – írja az MTI.

Az Új-Dél-Wales-i Egyetem (UNSW) kutatói nyújtották be javaslatukat hétfőn Új-Dél-Wales állam kormányához egy jelentéssel együtt, amely a faj kihalással fenyegetettségének mértékét taglalja.

Az UNSW jelentése szerint az állat élőhelyének mérete Ausztráliában mintegy 22 százalékkal csökkent az elmúlt három évtizedben.

A szakértők becslése szerint a populáció több mint 50 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági célú történelmi területtisztítások, a folyószabályozás és a szélsőséges szárazságok következtében. Az egyre súlyosabb és gyakoribb bozóttüzek is hozzájárulhattak ehhez.

„A kacsacsőrű emlősnek továbbra is nagy veszélyekkel kell megküzdenie. A fenntarthatatlan vízkihasználás és a földtisztítás továbbra is nagy terhet jelent a frissvízi ökoszisztémákra és a jövőben tovább csökkenti az állományt”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Gilad Bino.

A javaslatot az egyetem az Australian Conservation Foundation környezetvédő szervezettel, a WWF Ausztráliával és a Humane Society International állatvédő csoporttal közösen nyújtották be.

Vadászó kacsacsőrű emlős folyami rákkal a szájában – Fotó: Paulo De Oliveira / Biosphoto / AFP

A faj jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik, az ausztrál környezetvédelmi és biodiverzitás-védelmi törvény (EPBC) értelmében azonban nem számít veszélyeztetettnek.

Besorolásának megváltoztatásával szigorodna a kacsacsőrű emlősöket veszélyeztető fejlesztések ellenőrzése.

„Azt is jelentené, hogy nagyobb fókuszt helyezhetnénk arra, mit tehetünk a helyzet javításáért”

– mondta Richard Kingsford, az UNSW ökoszisztéma-kutató intézetének munkatársa.

Kingsford azt is kihangsúlyozta, hogy a kizárólag Ausztráliában honos állat nem élhet víz nélkül, de ahogy a kontinens egyre szárazabbá válik és az emberek egyre több vizet vonnak el a folyókból, az állatok számára elérhető állandó vízfelületek is egyre kisebbé válnak.

A kacsacsőrű emlősök száma az elmúlt évtizedekben mintegy a felére csökkent, de a pontos számok nehezen meghatározhatók, mivel rejtélyes, éjszaka aktív állatokról van szó. 2016-ban az IUCN a számukat 30 és 300 ezer között határozta meg.