Megjelent egy 37 méteres macska egy perui hegyoldalon

2020. október 17. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új geoglifa (más néven földvéset, a talajon kialakított, hatalmas ábra, jellemzően ősi kultúrák műve) felfedezését jelentette be a perui kulturális minisztérium, írja a CNN spanyol nyelvű kiadása.

Az ábrára a Mirador hegységben bukkantak, nem messze a hasonló geoglifákról híressé vált Nazca-fennsíktól. Egy stilizált macskát ábrázol, 37 méteres, a rajz vonalai 30-40 ceti vastagok. Miután a régészek megtisztították a hegyoldalt, a talajerózió által kicsit megtépázott ősi műalkotás látványosan megfigyelhetővé vált az amúgy elég meredek hegyoldalon.

Fotó: Ministerio de Cultura, Perú
Fotó: Ministerio de Cultura, Perú

A régészek szerint az ábra a Paracas-kultúrából származhat, vagyis pár száz évvel a híres Nazca-vonalaknál is régebbi lehet (ezeket egyébként 2000 évesre becsülik). A Paracas-kultúra művészetében a macskák ábrázolása egyébként elég népszerű motívum volt, sok ilyen kerámia és textil maradt fenn. Az internet népe ennek ellenére kétkedéssel fogadta az óriásmacska fotóját, ami valóban jobban emlékeztet egy gigantikus gyerekrajzra, mint a Nazca-fennsík állatábrázolásaira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!