Okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók

2020. október 14. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

A sebfertőzés korai jeleinek észlelésére képes okoskötést fejlesztettek ki ausztrál kutatók, akik szerint a technológia nemcsak az orvosok munkáját segíti, hanem kevesebb fájdalmat is okoz a betegeknek – írja az MTI.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A szerdán bemutatott második generációs kötés selyemből készül, amelybe nanogyémántokat ágyaznak be, amit az anyag érzékennyé válik a sebfelszín hőmérsékletének emelkedésére, ami az elfertőződés korai jele.

„A hagyományos sebkezelés jelentős kihívást jelent az orvosoknak, ugyanis folyamatosan figyelniük kell, hogy nincs-e kipirosodás, hőmérséklet-emelkedés és duzzanat, ami az elfertőződést jelzi. Ez az új technológia segíti őket abban, hogy időben és nem invazív módon észleljék az elfertőződést a kötés fájdalmas eltávolítása nélkül”

– mondta Brant Gibson, a Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatója.

A kutatók meglepetésére az új anyag rendkívül magas antibakteriális ellenállást is mutat a bőrsérülések elfertőződésében kulcsszerepet játszó Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokkal szemben, miközben nem gátolja az oxigén és a tápanyagok áramlását a sebbe.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!