Jobb egészségi állapotban lehetnek azok, akik alkalmanként fogyasztanak édességet, mint azok, akik soha
2024. december 9. – 14:05
Egy kutatás szerint jobb egészségi állapotban lehetnek azok, akik alkalmanként fogyasztanak édességet, mint azok, akik soha – derül ki egy svéd kutatásból, írja a Sky News.
Svéd tudósok 22 éven keresztül közel 70 ezer embert vizsgáltak meg. Sokat számított, hogy ki milyen formában vitte be a cukrot a szervezetébe. Háromféle kategóriát különítettek el: az elsőbe az édesítéshez használt feltétek tartoztak, mint például a méz, a másodikba a süteményfélék, a harmadikba az édes italok, például a szénsavas üdítők.
Többfajta szív- és érrendszeri betegség előfordulási gyakoriságát hasonlították össze: például a stroke, szívelégtelenség, szívroham gyakoriságát.
Az édes italok fogyasztása negatívabb hatással volt az egészségre, mint a cukor bármely más formája, és jelentősen növelte például a szívelégtelenség kockázatát.
Ennek az is lehet az oka, hogy egész egyszerűen az italokból többet fogyasztanak az emberek, mivel nem telítenek el, így nagyobb mennyiségben lehet bevinni velük a szervezetbe a cukrot. Illetve az is fontos szempont, hogy a süteményeket gyakran társasági alkalmakon fogyasztják az emberek, nem otthon, egyedül, a mindennapokban. Ez is korlátozza a bevitt mennyiséget.
„Ez a meglepő ellentét rávilágít annak fontosságára, hogy ne csak az elfogyasztott cukor mennyiségét, hanem annak forrását is figyelembe vegyük” – mondta Suzanne Janzi, a cikk szerzője, a Lund Egyetem doktorjelöltje.
Azoknak az embereknek, akik alkalmanként édességet fogyasztottak, jobb volt az egészségi állapotuk, mint azoknak, akik egyáltalán nem ettek édességet. A cikk szerzője szerint ez összefüggésben lehet azzal, hogy akik egyáltalán nem esznek cukrot, gyakran túlságosan korlátozó étrendet tartanak, vagy esetleg éppen azért nem esznek cukrot, mert már van egy egészségi problémájuk.