Nagyon hatékony az RSV-vakcina az idősek körében

2024. október 21. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss, való életbeli adatok elemzésén alapuló amerikai tanulmány szerint az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által engedélyezett RSV-vakcina nagyon hatékony az idősebb felnőttek körében, még azoknál is, akiknél valamiért immunhiányos állapot áll fenn – írja a Science Daily.

A VISION Network kutatói arról számoltak be, hogy az oltás körülbelül 80 százalékos védelmet nyújtott a súlyos betegség és a kórházi kezelés, az intenzív osztályra kerülés és a légúti fertőzés miatti halál ellen, valamint hasonló védelmet nyújtott a sürgősségi osztályt felkereső, de kórházi kezelést nem igénylő 60 évesnél idősebb felnőtteknél. Ebből a populációból a 75 év felettiek voltak a legnagyobb kockázatnak kitéve a súlyos betegségeknek, és a legnagyobb valószínűséggel kerültek kórházba a betegség következtében.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a korábbi klinikai kutatások nem voltak elegendők arra, hogy meg lehessen állapítani, a vakcina mennyire hatékony a kórházi kezelést igénylő, súlyos betegségben szenvedőknél.

Az RSV (respiratory syncytial virus) egy viszonylag gyakori és nagyon virulens vírus. Kevesen ismerik annak ellenére, hogy talán nincs olyan ember, aki ne kapta volna el már legalább egyszer, de inkább többször életében. Az RSV okozta megbetegedésen nagyjából minden gyerek átesik már a második születésnapja előtt, és legtöbbször enyhe tünetekkel jár. Hasonló a sima náthához, amit egyébként jellemzően a rhinovírus, az adenovírus és néhány gyakori koronavírus okoz. Az RSV a fertőződés után 4-6 nappal, szakaszokban okoz tüneteket: orrfolyás, étvágytalanság, köhögés, tüsszögés és láz jelzi a betegséget. A gyógyulás nagyjából két hétig tart, de már a tünetmentes időszakban is képesek vagyunk fertőzni.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is jelenleg három RSV-vakcina van engedélyezve: egy-egy rekombináns vakcina és Pfizertől és a GSK-tól, illetve egy mRNS-vakcina a Modernától.

A CDC szerint az RSV-vakcina rendelkezésre állása előtti években évente átlagosan 60-160 ezer kórházban kezelt beteg és 6-10 ezer haláleset volt a betegség számlájára írható az Egyesült Államokban a 65 éves és idősebb felnőttek körében.

Cikkünkben pontosítottuk az elérhető RSV-vakcinákról szóló bekezdést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!