A gyerekeknél is növelheti a Covid-19 a cukorbetegség esélyét

2024. október 18. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint a 10–19 év közötti fiataloknál is növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét a koronavírus-fertőzés, olvasható a MedicalXpress oldalán. A Case Western Reserve University orvostudományi karának kutatói szerint a fertőzést követő hat hónapon belül nagyobb az esély a cukorbetegség megjelenésének más légúti fertőzésekhez képest.

A kutatás egy metaadat-elemzés nyomon követése, ami már kimutatta a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatát a felnőtteknél. A metaanalízis korábban azt bizonyította, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés után felnőtteknél 66 százalékkal magasabb az újonnan kialakuló cukorbetegség átlagos kockázata.

A JAMA Network Open folyóiratban megjelent új retrospektív tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, megfigyelhető-e hasonló mintázat gyermekeknél. A tanulmány 613 602, 10 és 19 év közötti, légúti betegségen átesett gyereket elemzett. A hajlampontszám egyeztetése után ez a kohorsz egyenlő arányban két csoportra oszlott: 306 801 fő volt a Covid-19-cel diagnosztizált beteg és 306 801 fő az egyéb légúti fertőzéssel diagnosztizált. Az elhízással és Coviddal vagy ORI-vel rendelkező kohorsz egy részhalmazát is elemezték, két, 16 469 betegből álló csoporttal.

A kutatás összehasonlította az új 2-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakoriságát a kezdeti légúti fertőzés után egy, három és hat hónappal. A betegség kialakulásának kockázati aránya a Covid-19 után szignifikánsan magasabb volt, mint a többi légúti fertőzés után. A kisebb alcsoportos elemzések még nagyobb kockázatot tártak fel a túlsúlyos gyerekek körében. A kórházban kezelt betegeknél is megnövekedett a kockázat.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés után a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb, mint az egyéb légúti fertőzések után. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a cukorbetegség hosszú távon is fennáll-e, vagy ez egy helyreállítható állapot, ami később elmúlik. Egyelőre nem értik a kutatók, hogy pontosan hogyan válthatja ki a Covid-19 a 2-es cukorbetegségre való hajlamot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!