Meghalt Philip Zimbardo, a stanfordi börtönkísérlet vezetője

2024. október 17. – 23:04

frissítve

Meghalt Philip Zimbardo, a stanfordi börtönkísérlet vezetője
Fotó: Paul Marotta / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2024. október 14-én, 91 évesen meghalt Prof. Philip Zimbardo, a világ egyik legelismertebb szociálpszichológusa, a Stanford Egyetem emeritus kutatója – erősítette meg a Telexnek a pszichológus családjával kapcsolatot tartó Hősök Tere Alapítvány. Az olasz származású amerikai pszichológus, szociológus, író, kutató Zimbardót a legtöbben az 1971-es híres-hírhedt stanfordi börtönkísérletről ismerhetik, mely azt vizsgálta, hogyan tudja egy adott helyzet az egyéni értékrendtől függetlenül megváltoztatni az egyén viselkedését, és hogyan lehet kihozni az egyénekből a szadizmust, mit tesz a lélekkel az alá-fölérendeltség. A kísérletről néhány éve derült ki, hogy azt meghamisították, megrendezték, így az eredmény is hamis lehetett.

Az amerikai sztárpszichológus bámészkodó hatással kapcsolatos kutatási eredményei meghatározóak voltak a pszichológia, a szociálpszichológia történetében és a társadalomban is világszerte – írja róla a Hősök Tere Alapítvány. A stanfordi börtönkísérlet után Zimbardo fő kutatási területe az emberi agresszió maradt. A szituáció hatalmát vizsgálta, vagyis azt, hogyan és mennyire befolyásolja az emberek viselkedését az, ha sokan vannak egy adott helyzetben.

2003-ban az iraki háborúval összefüggésben a világsajtót bejárta az az abu ghraib-i börtönben készült fotósorozat, amely dokumentálta, hogyan kegyetlenkednek a katonák a fogvatartottakkal. A helyzet nagyban hasonlított a stanfordi börtönkísérletre. Zimbardo ekkor kezdte azt vizsgálni, hogyan lehet az általában közönyös, hétköznapi emberekből a jobbik énjüket kihozni, hétköznapi hősökké válni, és hogy a mindennapi hősiesség hogyan tanulható és gyakorolható. Ez a gondolat és az elmúlt több évtized szociálpszichológiai kutatási eredményei vezették Őt a Heroic Imagination Project megalapításához, amelynek célja az emberek ösztönzése és képzése arra, hogy merjenek és tudjanak kritikusan gondolkozni, álljanak ki másokért, cselekedjenek hősként a mindennapi életben és ne maradjanak bámészkodók a nehéz szituációkban.

Magyarország különösen fontos szerepet játszott Zimbardo életében és munkásságában. 2014-ben Orosz Györgyivel és Halácsy Péterrel megalapította a Hősök Tere Kezdeményezést (ma Hősök Tere Alapítvány), amelynek célja, hogy tegyen a társadalmi közöny ellen, bátorítson, tudatosságot és tudást adjon ahhoz, hogy az emberek merjenek kiállni és tenni másokért a hétköznapokban. Zimbardo úgy vélte, hogy mindenkiben ott rejlik a hős, és hogy az empátia, a felelősségvállalás és a tudatos cselekvés képes pozitív változásokat elérni a világban.

2013 októbere és 2020 között, a Hősök Tere Alapítvány miatt Zimbardo évente több alkalommal járt Magyarországon és rendszeresen tartott előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket. Ezeken a rendezvényeken erősítette azt az üzenetet, hogy az egyéni tetteknek hatalmas ereje van, és hogy némi tudatossággal mindenki képes arra, hogy pozitív változást érjen el a környezetében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!