Elárverezik egy MI-robot festményét Londonban

2024. október 16. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Ai-Da lesz az első mesterséges intelligenciával (MI) működtetett robot, akinek a festményét egy londoni aukciósház árverésén értékesítik – tudta meg a Radio France francia műsorszolgáltató. Az „AI God” (MI Isten) című kép kísértetiesen hasonlít a modern számítástechnika atyjának tartott Alan Turing angol matematikusra.

Fotó: Ben Stansall / AFP
Fotó: Ben Stansall / AFP

A 2,2 méteres arcképet novemberben fogják eladni a londoni Sotheby's árverésén, és várhatóan 100 és 150 ezer font (nagyjából 48 és 72 millió forint) közötti áron találhat gazdára. A Sotheby's aukciósház szerint az árverésen felvonultatják a digitális művészeti formák széles skáláját, az esemény fókuszában pedig a művészet és a technológia találkozása lesz.

A valósághű robotot arcával, nagy szemeivel, és barna parókájával úgy tervezték, hogy hasonlítson egy emberi nőre. Ai-Da mesterséges intelligenciával működik, a szemeibe kamerákat szereltek, és bionikus kezei vannak.

Aidan Meller galériatulajdonos, az Ai-Da Robot stúdió alapítója vezette azt a csapatot, amelyik az Oxford és Birmingham egyetemek mesterséges intelligencia szakértőivel közösen megalkotta a világ legfejlettebb robotját. Meller azt mondta, hogy a kódfejtőként, matematikusként és informatikusként elhíresült Alan Turing már az 1950-es években figyelmeztetett a mesterséges intelligencia veszélyeire.

Meller szerint az alkotás „tompa tónusai és törött arcvonásai” Turing aggodalmára utalnak. A galériatulajdonos azt mondta Ai-Da műveire, hogy kísértetiesek, és nem tudni, hová vezet a mesterséges intelligencia fejlődése.

Ai-Da 2022-ben portrékat festett az angol Glastonbury fesztivál fellépőiről is, köztük Billie Eilishról, Kendrick Lamarról és Paul McCartney-ról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!