Olasz helyett spanyol és zsidó gyökerei lehettek Kolumbusz Kristófnak

2024. október 13. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kolombusz Kristóf spanyol zsidó származású lehetett – erre találtak bizonyítékot spanyol kutatók, miután DNS-vizsgálatokat végeztek el a felfedező földi maradványain.

Kolombusz születési helye és származása a történelem nagy rejtélyei közé tartozik, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint Kolumbusz olasz származású volt és 1451-ben Genovában született, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

A nemrég lezárult és 22 évvel ezelőtt indult kutatás folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió (TVE) által szombaton bemutatott Kolombusz DNS: Az igazi eredete című dokumentumfilm tárta fel.

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során összevetették a sevillai katedrálisban eltemetett Kolombusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának, Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival. Ezekből megállapították, hogy bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban, feltehetően Valenciában.

Az El País spanyol napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyossággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!