Még el se érte a Milton hurrikán java Floridát, már most azt terjesztik róla, hogy mesterségesen irányítják az államra

2024. október 9. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a Milton hurrikán erősödik, úgy lesznek egyre hangosabbak az álhírek is az időjárási jelenséggel kapcsolatban. A Heatmap News szerint a szándékosan Floridára célzott szörnyhurrikántól kezdve a kormány által geomérnöki módszerekkel felduzzasztott viharig nagyon széles a skála, az álhírek pedig szélsebesen terjednek. Az interneten olyan videók terjednek, amiken az emberek Siritől kérdeznek a Milton hurrikánról, és múlt időben kapnak válaszokat – ebből pedig azt a következtetést vonják le, hogy az amerikai kormány már régen eltervezte a mesterséges hurrikánt.

A portál szerint a Helene hurrikán során látszott először igazán, milyen gyorsan árasztják el az ilyen álhírek és összeesküvés-elméletek az internetet. Ez azért lehet így, mert egyrészt az álhíreket egyszerűbben terjesztik az átlagemberek, mint valaha, köszönhetően a mesterséges intelligencia képalkotási eszközeinek, valamint a tartalommoderálás leromlásának az olyan platformokon, mint például az X. Ezeket az összeesküvés-elméleteket azután olyan emberek is felerősíthetik, akik érdekeltek abban, hogy a kormány katasztrófára adott válasza elégtelennek tűnjön.

Néhány ilyen elméletet nagyon könnyű tényellenőrizni, ilyenek például a felhőetetéssel kapcsolatos álhírek, de néhányat nehezebb: a Helene hurrikán után például elterjedt, hogy egy második vihar is eléri majd a térséget. Ezeknek az álhíreknek valós következményeik is lehetnek: az emberek pánikba kerülhetnek, és meggondolatlanul cselekedhetnek.

Ha már X: Elon Musk maga is hajlamos dezinformációt terjeszteni a platformján, a Politico szerint például megosztott olyan posztot, ami arról szólt, hogy a Szövetségi Vészhelyzetkezelő Ügynökség (FEMA) aktívan blokkolta a Helene hurrikán áldozatainak felajánlott adományokat, lefoglalja őket, és a sajátjaként tartja meg. A FEMA tisztviselői ezeket az állításokat cáfolták.

Musk azt a pletykát is felerősítette, hogy az észak-karolinai hatóságok nem segítenek a katasztrófa sújtotta lakosoknak, és hogy a rendőrség megfenyegette a FEMA munkatársait, hogy letartóztatja őket, ha akadályozzák a mentési és segélyezési munkát. Számos állítása arra az állításra összpontosított, hogy a bevándorlók már kimerítették a szövetségi katasztrófa-alapokat, amit a FEMA szintén cáfolt.

A Fehér Ház elítélte a Helene hurrikánt követő dezinformációs kampányokat és az álhírek terjesztését, és kitartott amellett, hogy a hazugságok terjesztése veszélyes, és károsítja a vihar utáni helyreállítási folyamatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!