Indiában engedélyt kapott egy házaspár, hogy meghalt fiuk spermájából unokájuk szülessen

2024. október 9. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Négy éves jogi csatározás után döntött Delhi legfelsőbb bírósága: ítéletükben engedélyezték, hogy egy indiai házaspár megkapja a helyi kórháztól halott fiuk fagyasztott spermamintáját, hogy béranyaság útján unokájuk születhessen.

Harbir Kaur és férje, Gurvinder Singh azután fordult a bírósághoz, hogy a delhi Ganga Ram kórház 2020 decemberében megtagadta fiuk spermájának kiadását, amelyet a termékenységi laboratóriumukban tároltak.

Az évekig pereskedő indiai nő azt mondta a BBC-nek, nagyon szerencsétlenek voltak, hogy elvesztették a fiukat, a bíróság viszont most nagyon értékes ajándékot adott nekik, amivel visszakaphatnák őt.

A házaspár akkor harmincéves fiát, Preet Indert még 2020 júniusában diagnosztizálták limfómával. A kemoterápia elkezdése előtt a kórház azt tanácsolta neki, hogy fagyasszák le spermáinak egy részét, mivel a kezelés ronthatja a sejteket. A férfi beleegyezett, és a mintát még júniusban lefagyasztották. A betegséget viszont végül nem tudta legyőzni, másfél hónappal később, szeptember elején meghalt.

A gyászoló szülők néhány hónappal később kérték a kórházat, hogy adja ki nekik fiuk spermáját, a kórház azonban elutasította a kérésüket. A házaspár ezután a Delhi Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

A hatvanas éveikben járó házaspár azt mondta a bíróságnak, hogy felnevelnének minden gyermeket, aki a fiuk spermamintájának felhasználásával születik. Haláluk esetén pedig két lányuk vállalta a bíróság előtt, hogy teljes felelősséget vállalnak a gyermekért. A házaspár azt állítja, azért fordultak a bírósághoz, mert tovább akarták vinni a férfi „örökségét”, a végzés pedig segítene megőrizni a kapcsolatot vele, lehetővé tenné, hogy továbbadják a családi nevet.

Prathiba Singh bíró múlt heti végzésében azt mondta, hogy „az indiai jog szerint nincs tilalom a posztumusz reprodukció ellen”, ha a sperma tulajdonosa beleegyezését adta. Hozzátette, a hindu öröklési törvény értelmében a szülők jogosultak a mintára – a férfinak ugyanis sem házastársa sem gyereke nem volt, így ők a törvényes örökösei.

A BBC azt írja, a férfi családja jelenleg a béranyaságot fontolgatja. Mivel azonban az indiai törvények szerint a kereskedelmi béranyaság illegális, egyik rokonuk beleegyezett, hogy kihordja a gyermeket.

A család ügyvédje szerint az eset ritka, de nem precedens nélküli Indiában. 2018-ban például egy 48 éves nőnek szintén béranyaság útján, fia spermáinak felhasználásával születtek iker unokái, miután a 27 éves férfi agydaganatban meghalt.

Ahogy azonban az ügyet tárgyaló bíró is megjegyezte, egyelőre nincs nemzetközi konszenzus a posztumusz reprodukcióval kapcsolatban. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, a Csehország például előzetes írásbeli beleegyezéssel engedélyezi, számos országban – köztük Magyarországon, Olaszországban és Franciaországban – tilos. Indiában és a legtöbb dél-ázsiai szomszédjában egyelőre nincs egységesen szabályozva. A BBC hozzáteszi. az utóbbi időben a háború következményeként Izraelben megnőtt a száma a fentiekhez hasonló eseteknek, Ukrajnában pedig a katonáknak ingyenesen kínálják fel spermájuk konzerválását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!