Eljárást indított az adatvédelmi hatóság a fejvadászcég ellen, ahonnan több ezer ember adatai szivárogtak ki

2024. október 7. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból hatósági eljárást indított a Switch IT Kft. nevű fejvadászcégnél történt adatvédelmi incidens ügyében – derül ki a hatóság Telexnek küldött válaszából.

Ahogy múlt kedden megírtuk, a cégtől több ezer olyan ember személyes adatai kerültek nyilvánosságra, akiket az IT-fejvadász cég munkatársai potenciális munkavállalóként megkerestek. Az érintettek neve, emailcíme, telefonszáma, közösségi profilja és potenciálisan érzékeny szakmai információi mellett kiszivárogtak olyan, kifogásolható stílusú megjegyzések is, amelyeket a cég fejvadászai fűztek az érintettekhez.

A cég két nappal később, múlt csütörtökön közleményben reagált a történtekre. Ebben bocsánatot kértek, egy külső fejlesztő hibáját tették felelőssé a szivárgásért, a nagy felháborodást keltett kommentek miatt pedig belső vizsgálatot ígértek. A közleményben azt is írták, megtették a bejelentést a NAIH-nak.

Megkeresésünkre a NAIH azt is elárulta, hogy az ügyben számos bejelentés érkezett hozzájuk, maga a Switch IT Kft. az incidens másnapján, múlt szerdán értesítette őket, a hatósági eljárást pedig csütörtökön indították meg.

A cég egyik ügyvezetője az eset után a Telexnek azt mondta a kifogásolható stílusú megjegyzésekről, hogy „azért volt egy-kettő, amin, megmondom, eléggé meglepődtem, hadd fogalmazzak így”, de állítása szerint ezekről korábban nem tudtak. „Amikor átküldésre kerül egy jelölt, akkor készül róla egy jelentés, azt mindig megnézzük mint vezetőség, de azt, hogy napi szinten XY kolléga milyen jelölthöz mit írt be, azt nem szoktuk, nehéz lenne mind megnézni” – mondta. Csak annál a jelöltnél nézik meg, aki átment a szűrőn, „de ahhoz meg ugye nem írtak be ilyen megjegyzéseket” – tette hozzá Dávid Attila.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!