A Milton hurrikán ellenére is elindult a Hera űrszonda, ami azt vizsgálja, sikerült-e eltérítenünk egy aszteroidát

2024. október 7. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

Bár volt róla szó, hogy a Milton hurrikán miatt el kell halasztani, végül mégis fellőtték az Európai Űrügynökség Hera nevű űrszondáját, írja az AFP. A szonda azt fogja vizsgálni, hogy sikeres volt-e a NASA aszteroidaeltérítő missziója.

A nemzetközi AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment, azaz Aszteroidabecsapódási és -Eltérítési Felmérés) bolygóvédelmi misszió során az amerikai DART (Double Asteroid Redirection Test, vagyis Dupla Aszteroidaeltérítéses Teszt) űrszonda októberben sikeresen telibe találta a Földtől 11 millió kilométeres távolságban a kiszemelt, 163 méter átmérőjű, Dimorphos nevű aszteroidát, a mérések megerősítették, hogy igazolhatóan és jelentősen megváltozott az égitest pályája.

A Hera feladata most az lesz, hogy megfigyelje, az eltérítés sikeres volt-e, és rögzíti az égitest felszínén bekövetkező változásokat. A szonda jövőre elhalad a Mars mellett, a bolygó gravitációs mezője meglöki, és az eszköz 2026 decemberében éri majd el a Dimorphost, amit hat hónapon keresztül fog majd vizsgálni.

A Dimorphos egy nagyobb aszteroida, a Didymos körül kering, és soha nem jelentett veszélyt a Földre. A DART becsapódása után a Dimorphos pályája 33 perccel lerövidült – ez bizonyítja, hogy sikeresen eltérítették.

A fellövést az egyre erősödő Milton hurrikán veszélyeztette, a SpaceX vasárnap arra figyelmeztetett, hogy csak 15 százalék körüli az esély arra, hogy az indítást meg tudják valósítani. A hurrikánt rendkívül veszélyes 4-es kategóriájúnak minősítették, és várhatóan a hét közepére éri el Floridát, ahol a NASA Cape Canaveral fellövőállomása található. A NASA közölte, hogy elhalasztja Europa Clipper küldetését, amit csütörtökön terveztek indítani ugyaninnen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!