Több ezer, ételek csomagolásából származó vegyi anyagot találtak az emberi szervezetben

2024. szeptember 27. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Élelmiszerek csomagolásából származó vegyi anyagokat találtak az emberi szervezetben egy friss kutatás során – írja a Guardian. A kimutatott 3601 különböző vegyület közül több káros lehet az emberi szervezetre, sok anyagnak pedig még nem is vizsgálták az élettani hatásait, olvasható a Nature folyóiratban közölt tanulmányban. A talált anyagok közül 80 olyan van, amelyek bizonyítottan veszélyesek az emberi szervezetre.

A kutatás során a káros anyagokat emberi vérben, hajban és anyatejben is kimutatták. Ezek között olyan vegyületek vannak, amelyekről ismert, hogy erősen mérgezőek, mint például a PFAS, a biszfenol, különböző fémek és illékony szerves vegyületek. Közülük több rákos megbetegedésekkel, hormonális zavarokkal és más súlyos egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható.

A legnagyobb kockázatot a műanyagok jelentik, mivel ezek rendkívül változatos összetételűek lehetnek.

Számos tényező növelheti a vegyi anyagok kioldódásának kockázatát az élelmiszerekből. A magasabb hőmérséklet, a zsírtartalom és a savasság, de a csomagolás és a termék aránya is számít: a kisebb tárolóedényekben lévő élelmiszerek sokkal jobban szennyeződhetnek.

Sok anyagról csak nagyon kevés nyilvános toxikológiai adat áll rendelkezésre, mint például a tartósítószerként használt szintetikus antioxidánsok és a csomagoláson lévő tintát stabilizáló anyagok. A tanulmány szerzői szerint sok a vakfolt ezen a téren, ezért nagy szükség van az élelmiszerekkel érintkező anyagok további vizsgálatára.

Védekezni a leghatékonyabban úgy lehet, ha minél kevesebb műanyagba csomagolt terméket fogyasztunk. Üvegedényekben vagy befőttesüvegekben például általában kevés vegyi anyag van. Több kutató, aki a területen dolgozik, azt mondja, hogy saját üvegedényt visznek magukkal az éttermekbe arra az esetre, ha maradékot szeretnének csomagolni. Ha a boltban vásárolt műanyag edényből vagy az elviteles dobozból otthon üvegbe rakjuk az ételt, az is csökkentheti a kockázatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!