A terhesség átmeneti és tartós változásokat is okoz a nők agyában

2024. szeptember 17. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

Először figyelték meg valós időben a terhes nők agyában történő neurológiai változásokat – írja a Reuters. Korábban viszonylag keveset lehetett tudni arról, hogy a fiziológiai és hormonális változások mellett pontosan milyen neurológiai folyamatok zajlanak egy gyereknek életet adó anya agyában. A kutatás során a fogantatást megelőző időszaktól egészen a szülést követő két évig vizsgálták az alanyokat, ezzel egy átfogó képet adva az anyai agy sajátosságairól. A cikket a Nature Neuroscience című folyóiratban közölték.

Az alanyok agyát modern képalkotó eljárásokkal térképezték fel. 26 alkalommal végeztek adatfelvételt, először három héttel a fogantatás előtt, az utolsó vizsgálatot pedig a szülés után két évvel hajtották végre.

Megfigyelték, hogy a vizsgált agyi régiók 80 százalékában a szürkeállomány átlagosan 4 százalékkal csökkent. A szülés utáni szakaszban ez részben visszaállt, de nem tért vissza a terhesség előtti szintre.

Az agyi régiók közötti kapcsolatok minőségében körülbelül 10 százalékos növekedést mutattak ki. Ez a második trimeszter végén és a harmadik trimeszter elején érte el csúcspontját, majd a szülés után visszatért a terhesség előtti állapotba.

A kutatók abban bíznak, hogy ezek az eredmények segíthetnek megérteni az olyan jelenségeket is, mint a szülés utáni depresszió, vagy azt, hogy a terhesség alatt kialakuló súlyos vérnyomásbetegség miképp hat az agyra.

„A korábbi kutatások csak pillanatképeket készítettek az agyról a terhesség előtt és után. Eddig még soha nem tudtuk megfigyelni az agyat ténylegesen a folyamat alatt”

– mondta Emily Jacobs, a Kaliforniai Egyetem idegkutatója, és a Az emberi terhesség során megfigyelt neuroanatómiai változások címet viselő tanulmány vezető szerzője.

Az első kutatás, amely ezzel foglalkozott csupán egyetlen alany mintavételein alapult: Elizabeth R. Chrastil, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kognitív idegtudósát vetették alá a vizsgálatoknak, aki akkor és most is részt vett a munkában, és a cikk egyik szerzője is. Az első kutatás alatt várta az első gyerekét.

„Elég megdöbbentő, hogy 2024-ben alig van információnk arról, hogy mi történik az agyban a terhesség alatt. Ez a cikk több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol, és mi még csak a felszínét kapargatjuk ezeknek a kérdéseknek” – mondta Chrastil.

Az eddig is ismert volt, hogy a terhesség milyen nagy fiziológiai igénybevételt jelent egy nőnek, most viszont lehetőség adódik megismerni mindennek a neurológiai hátterét.

„Ezek a változások voltaképp az agyi áramkörök finomhangolását jelezhetik. Ez olyasmi, mint ami minden fiatal felnőttnél megtörténik, amikor a pubertáskorba lép. Az eredmények azt is megmutatják, hogy az emberi agy milyen jól tud alkalmazkodni.” – mondta Laura Pritschet, a Pennsylvaniai Egyetem ösztöndíjasa és a tanulmány egyik szerzője.

A hétfőn publikált cikk adatai megerősítették a Chrastilen végzett vizsgálat eredményeit. A szerzők elmondták, hogy a tanulmány elkészülte óta ugyanezt a mintázatot figyelték meg több más terhes nőnél is, akiket agyi szkennelésnek vetettek alá. A kutatás a Maternal Brain Project keretében valósult meg, amely továbbra is folyamatban van. Célja, hogy a vizsgált alanyok számát több százra bővítsék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!