Kiderült, napi három kávé a tökéletes mennyiség

2024. szeptember 17. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

180 ezer brit egészségügyi adatait elemezve egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy napi három kávé a tökéletes mennyiség, ha az ember az egészségét szeretné koffeinnel támogatni. Pontosabban ez volt az a kávémennyiség, amennyi fogyasztása mellett a statisztika azt mutatta, hogy a legjobban lecsökkent a kardiometabolikus multimorbiditás kialakulásának esélye azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Az ijesztő kifejezés azt takarja, hogy valakinél egyszerre áll fenn legalább két olyan kardiometabolikus probléma, mint például a szívkoszorúér-betegség, a sztrók, a kettes típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A napi három kávét fogyasztóknál hosszú távon átlagosan 48 százalékkal csökkent az ilyesmi előfordulása a kontrollcsoporthoz képest. Ez jelentős különbség, és a vizsgált minta nagysága is elég nagy, így komoly összefüggést sejtet az eredmény a koffein ilyen mértékű fogyasztása és a szív- és érrendszer egészsége között.

Azt azonban a kutatók is kiemelik, hogy ez csupán egy megfigyelés, elképzelhető, hogy a kávézás és az egészség nem direkt ok-okozati viszonyban van, hanem – legalább részben – csak valami harmadik tényező miatt jár együtt. Például nem zárható ki valami olyan statisztikai összefüggés, hogy a kávéfogyasztók egyébként hajlamosabbak az aktívabb életmódra vagy az egészségesebb táplálkozásra. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás csak a kávé és a tea fogyasztását vette figyelembe, más koffeinforrásokat – például szénsavas üdítők és energiaitalok – nem, így azokról nem is tudtak semmit állítani ebben a kutatásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!