Tüzesen fénylő tárgy húzott el Budapest fölött, de mi volt az?

2024. szeptember 12. – 12:02

Tüzesen fénylő tárgy húzott el Budapest fölött, de mi volt az?
Lángcsóvát húzó, tüzesen fénylő tárgy – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este érdekes fotó bolygatta fel a Telex ügyeleteseinek estéjét, amikor egyik olvasónk arról kérdezte őket, hogy vajon mi a franc látható azon a fotón, amit a leveléhez mellékelt. A képen látszólag egy lángcsóvát húzó ismeretlen tárgy haladt el a Szabadság-hegyi adótorony mögött. Miközben próbáltunk rájönni, hogy mi lehet ez a furcsa égi jelenség, kiderült, hogy a lángcsóvát a főváros több pontjáról is lehetett látni, kollégánk például az újpesti öbölből látta, de posztoltak róla budapesti Facebook-csoportokban is.

Persze azonnal fellángoltak a komoly és komolytalan összeesküvés-elméletek: a többség a meteor-rakéta-lezuhanó űreszköz vonalon gondolkozott, aztán egy ponton belépett a földönkívüli-világvége-titokzatos támadás vicces elmélete is. Egyre gyűltek a kínzó kérdések, egyre több telexes próbálta megfejteni a jelenséget, volt, aki még geofizikus családtagját is bevetette, de teljesen biztosat még így se tudtunk állítani.

Ezért aztán megkerestük a Svábhegyi Csillagvizsgálót, hogy megtudjuk, mi történt az égen szerda este, mi lehet a szokatlan jelenség oka. A csillagvizsgálóban megszakértették a képet, és arra jutottak, hogy nagy valószínűséggel egy nagy, négyhajtóműves repülőgép látható rajta a naplementében. Elemzésük szerint, ha közelebbről is megvizsgáljuk a képet, akkor jól kivehető a négy hajtómű elkülönülő csóvája, amit a lemenő Nap sugarai úgy világítottak meg, mintha lángolna a gép.

A négy elkülönülő hajtóműcsóva a budapesti naplementében – Fotó: Olvasói fotó / Telex
A négy elkülönülő hajtóműcsóva a budapesti naplementében – Fotó: Olvasói fotó / Telex

A Flightradar24 légtérfigyelő oldal adatai alapján szerda este egyetlen ilyen gép repült át Budapest fölött, ez pedig nem volt más, mint az Emirates légitársaság Airbus A380-as, Dubajból Londonba tartó járata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!