268 nap után visszatért a Földre a kínaiak rejtélyes űrhajója

2024. szeptember 6. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint nyolc hónapos, sikeres küldetés után visszatért a Földre a kínai űrhivatal rejtélyes űrjárműve, aminek ez már a harmadik útja volt – adta hírül a kínai állami média. A Xinhua állami hírügynökség szűkszavú beszámolója szerint az űrhajó „megnyitja az utat a jövőben a világűr békés célú felhasználásának kényelmesebb és megfizethetőbb utazási módszerei előtt”, de konkrétumokat nem ír arról, hogy mi történt a nyolc hónapos küldetés alatt.

Az űrhajó küldetéseit és képességeit is sűrű homály fedi, sőt, még a nevét is: néha Shenlong néven hivatkoznak rá (ez egy varázserejű sárkány a kínai mitológiából), de általában csak „a rejtélyes kínai űrhajó” néven hivatkozik rá a nemzetközi sajtó. A mostani misszióról annyit lehet tudni, hogy legalább egyszer kibocsátott egy kisebb objektumot az űrhajó, majd annak közelében manőverezett. Szakértők arra tippelnek, hogy ez egy tesztműhold lehetett, és azt gyakorolhatták a kínaiak, hogy hogyan tudnak távirányítással karbantartási vagy javítási műveleteket végrehajtani műholdakon (vagy ellenséges műholdakat kiiktatni).

Érdekesség, hogy a kínai űrhajó fellövését eredetileg egy nagyon hasonló, rejtélyekkel övezett amerikai űrhajó, a szintén titkosított X-37B fellövésével szinte egyszerre tervezték. A NASA aztán két hetet csúsztatta a maga startját technikai problémák miatt.

(Space.com)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!