Évtizedekig ajtótámasznak használta egy román nő az egymillió dollárt érő borostyánkövet

2024. szeptember 4. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták a világ egyik legnagyobb, nagyjából egymillió dollár értékű borostyántömbjét egy romániai nyugdíjas otthonában. A nő egy patakmederben találta meg a 3,5 kilós követ a délkelet-romániai Colti faluban, és évtizedekig ajtótámasznak használta. Mostanáig senki nem ismerte fel az értékes követ, még azok az ékszertolvajok sem, akik betörtek az idős nőhöz. Az El País szerint a borostyántömböt jelenleg a romániai Bodzavásáron található múzeumban őrzik.

Fotó: Bodzavásári Múzeum
Fotó: Bodzavásári Múzeum

Bár az idős nő 1991-ben meghalt, egyik rokona felfigyelt a kőre. Miután a férfi megörökölte a kődarabot, alaposan megvizsgálta, és arra jutott, hogy egy értékes féldrágakő lehet. Az egyedülálló tömböt eladta a román államnak, ami azonnal nemzeti kinccsé nyilvánította a borostyánkövet.

A román hatóságok később átadták a követ a krakkói Történeti Múzeumnak, amelynek van egy féldrágakövekkel foglalkozó részlege is. A lengyel szakértők megállapították, hogy a tömb eredeti. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a tömb kora nagyjából 38,5 és 70 millió év közé tehető.

„A borostyántömb felfedezése tudományos és múzeumi szinten is nagy jelentőséggel bír”

– mondta az egyik lengyel szakértő, aki szerint a kőzet értéke a maga nemében felbecsülhetetlen lehet.

Az idős hölgy családtagjai azt mondták, hogy a nőt egyszer ki is rabolták, de a tolvajok csak kisebb értékű arany ékszereket loptak el tőle, a követ észre sem vették.

Románia a legjelentősebb borostyánlelőhelyek közé tartozik, és Buzau (Bodza) megye az egyik olyan terület az országban, ahol bőséges borostyánkészlet található. Oscar Helm geológus a romániai lelőhelyek sajátosságai miatt „rumanitnak” vagy „buzaui borostyánnak” nevezte el ezeket a köveket.

A régióban van egy természetvédelmi terület is, ahol olyan borostyánrögöket fedeztek fel, amelyek mind minőségük, mind pedig a több mint 160, a vöröstől a feketéig terjedő, túlnyomórészt sötét árnyalatú színük miatt nagyon értékesek. Néhány ilyen kőzetben pókfélék, bogarak, legyek, rákfélék, hüllők, madártollak és állatszőrök fosszilis maradványait is megtalálták. A védett területen volt a 20. század első felében igazán termelékenynek számító Stramba borostyánbánya is, amit Ceaușescu idején bezárattak, mert veszteségesnek ítélték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!