Az intimplasztika lett az egyik legkeresettebb esztétikai műtét a világon, 10 év alatt megduplázódott a száma

2024. szeptember 4. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 10 évben világszerte megduplázódott a női intimplasztikai beavatkozások száma, a Semmelweis Egyetem új tanulmánya szerint az igény 2012 és 2017 között 218 százalékkal, 2021-ig további 20 százalékkal nőtt. Az egyetem közleményében azt írták, hogy a mell-, az orr- és hasplasztika mellett a kisajakplasztika az egyik legkeresettebb nőgyógyászati esztétikai beavatkozás a világon.

A Semmelweis Egyetem kutatói ezért a ma elérhető összes eljárást, a klasszikus sebészetit, a lézerest és a rádiófrekvenciást is vizsgálták, és 3600 nő adatai alapján arra jutottak, hogy módszertől függetlenül elenyésző a szövődmények aránya, a páciensek elégedettsége viszont kimagasló (95 százalék), még más plasztikai beavatkozásokkal összehasonlítva is.

A legnagyobb, közel százszázalékos elégedettséget az úgynevezett de-epithalizációs technika alkalmazásakor tapasztalták. A hagyományos, szikével végzett beavatkozások esetében a szövődmények előfordulása (vérzés, gyulladás, hegesedés) magasabb volt, mint a lézerrel végzett műtéteknél, a lézer és rádiófrekvencia használata szintén okozhat szövődményeket, ha a dózist nem megfelelően állítják be, olvasható a tanulmányban.

Sok esetben olyan funkcionális okból vállalják a nők a plasztikát, mint például irritáció, bizonyos sportok vagy intim együttlét miatt. A műtétet választók többsége mégis főleg esztétikai megfontolások miatt keresi fel nőgyógyászát.

„2019-ben világszinten 164 ezer kisajakplasztikát végeztek, ez a szám mára azonban lényegesen magasabb lehet, hiszen csak az Egyesült Államokban 45%-os növekedést tapasztaltak ez idő óta”

– mondja dr. Géczi András Mihály, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Azt írták, hogy bár a műtét az önelfogadást, önértékelést nagymértékben javítja, minimális szövődménnyel járhat, ezért indokolatlan, téves esztétikai elképzeléseken alapuló beavatkozásokat ajánlott elkerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!