A nyárból szobafogság lehet – teljesen átalakíthatja a hazai turizmust a klímaváltozás

2024. szeptember 3. – 09:01

A nyárból szobafogság lehet – teljesen átalakíthatja a hazai turizmust a klímaváltozás
Fürdőzők a balatonboglári Platán strandon július 12-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A nagyobb felmelegedés lényegében a nyári városi turizmus ellehetetlenülését vetíti előre” – áll a Másfélfok oldalán megjelent elemzésben, amiben három szabadidős tevékenységet (erdei túra, városnézés, vízparti pihenés) vizsgáltak meg a hőérzettel és a klímaváltozással összefüggésben a márciustól novemberig tartó időszakra Magyarországon. Az egyértelműen kiderült, hogy

amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódnak a kibocsátások, a nyár kis túlzással egy nagy szobafogsággá fog válni a társadalom többségének, a városnézés elviselhetetlen és lehetetlen lesz, de még a vízparti turizmus is csak néhány napon lesz kellemes.

A globális felmelegedés eltérően alakítja át a hónapok korábban megszokott átlaghőmérsékletét. Pongrácz Rita és Szabó Péter, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársai arról írtak elemzésükben, hogy az elmúlt 50 év alatt tavasszal leginkább az április melegedett, míg nyáron főleg június és augusztus második fele, végül ősszel szeptember első fele és november. Ez az átalakulás jelentősen befolyásolja majd a következő években, hogy milyen kinti programmal töltjük a szabadnapunkat.

Mindhárom választott szabadidős tevékenységnek kijelöltek egy ideális hőérzetet. Az erdei turizmushoz az intenzív mozgás miatt alacsonyabb hőérzet az ideális, míg a városi sétához már egyáltalán nem ideális a 28 °C feletti tartomány. Ugyanakkor a vízparti turizmus szempontjából nem tekinthetjük kellemesnek, ha 25 °C alatti a hőérzetünk.

Az időjárási viszonyoknak leginkább megfelelő turisztikai cél, 2004-2023 – Forrás: Másfélfok
Az időjárási viszonyoknak leginkább megfelelő turisztikai cél, 2004-2023 – Forrás: Másfélfok

A fent látható kép a következő évtizedekben meg fog változni, el fognak tolódni a leginkább megfelelő turisztikai célok az elemzés szerint. A nyári budapesti, városi turizmus már jelenleg is csak havi néhány napon igazán kellemes, de a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódásával a napok legtöbbjén túl meleg lesz. A szimulációk alapján egyértelműen áprilisban és októberben lesz a
leginkább kellemes Budapestet meglátogatni a század végén, írja az elemzés. Amennyiben viszont időben visszafogjuk a kibocsátásokat, akkor több hónapban egyenletesebben elosztva, nevezetesen április-májusban és szeptember-októberben is több napon számíthatunk majd kellemes időjárásra egy városnézéshez, illetve nyáron is megmaradhat néhány napon ez a kellemes tartomány.

A mostani helyzet alapján nem sokkal biztatóbb a vízparti turizmus jövője sem. Az is előfordulhat, hogy júliusban vagy augusztusban csupán 5-6 napon lesz majd kellemes a fürdőzés a Balatonnál a század végére, ami a fele a jelenlegi gyakoriságnak.

Ezzel átlagosan a május és a szeptember lesz a legkedvezőbb a Balatonnál a fürdőzésre.

Az elemzés szerint már áprilisban is megjelennek majd a júliusival azonos gyakorisággal a kellemes napok. Az időben visszafogott kibocsátások mellett ebben a kategóriában is kedvezőbb a helyzet: a jelenlegi gyakorisági arányokhoz képest csak kisebb mértékű változásra számíthatunk, mellyel a nyári maximumok is megmaradhatnak.

Az erdei turizmus jelenleg a szeptemberben, májusban, és a tengerszint feletti magasság miatt hűvösebb időjárási viszonyok miatt júniusban is nagyrészt kellemes. A pesszimista forgatókönyv szerint az erdei túrához ideális körülmények októberben és áprilisban lehetnek majd adottak, illetve akár már márciusban lehetnek több napon kellemesek.

Az ELTE tudományos munkatársai arra jutottak, hogy a pesszimista
forgatókönyv alapján a század végére nem az erdei turizmus lesz a legnagyobb arányban kellemes időtöltés áprilisban, és a városi turizmus lesz már a század közepétől a leginkább kellemesnek tekinthető úti cél, de délen akár a vízparti is lehet a legdominánsabb. Szeptemberben a városi helyett a vízparti lehet a legdominánsabb kategória. Viszont a nagy felmelegedés miatt a július az ország déli részén már lényegében semmilyen turisztikai célra nem lesz kellemes.

Az optimista forgatókönyv szerint a szeptember megmaradhat városlátogatásra leginkább alkalmasnak, de még akár a vízparti környezet is elképzelhető kellemes időtöltésként. Újdonság lehet majd, hogy a vizsgált turisztikai szempontokat nézve a jelenleg nem igazán alkalmas november a jövőben ideális lehet majd az erdei turizmusra is.

A Másfélfokon megjelent elemzés teljes terjedelmében itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!