Amit ma biztos nem akart látni: egy óriáskígyó, ami lenyelt egy másik óriáskígyót

2024. augusztus 31. – 14:32

Amit ma biztos nem akart látni: egy óriáskígyó, ami lenyelt egy másik óriáskígyót
A kisebbik, burmai piton mindössze két óra alatt felfalta a nála nagyobb kockás pitont – Fotó: Adnan Azad

Másolás

Vágólapra másolva

Ilyen még nem volt, legalábbis feljegyzés nem készült róla: egy háromméteres burmai piton (vagy szalagos tigrispiton) a farkánál fogva felfalt egy nála nagyobb kockás pitont mindössze két óra alatt egy bangladesi vadállatfarmon.

Ez lehet az első megfigyelt eset, amikor a világ két legnagyobb óriáskígyója egymásra vadászott.

Az indiai kutatók még 2020-ban figyelték és örökítették meg, ahogy a burmai piton (Python bivittatus) a farkától kezdve, még élve elkezdte felfalni a kockás pitont (Malayopython reticulatus). A kockás piton teljes lenyeléséhez két órára volt szüksége a másik pitonnak.

„Elég szokatlan helyzet volt, hogy két pitont találtunk ugyanazon a területen” – mondta a Live Science-nek a Hüllők és Kétéltűek (Reptiles & Amphibians) című folyóiratban, augusztus 20-án megjelent tanulmány társszerzője, Ashikur Rahman Shome, a bangladesi Dhaka Egyetem vadökológusa.

A szóban forgó terület a bangladesi Chittagong tartományban található Akij Wildlife Farmon helyezkedik el, ami azon kevés helyek egyike, ahol a burmai és a kockás pitonok vadászterülete átfedésben van. A két kígyófaj egyébként hasonló állatokra vadászik, emlősökre, madarakra vagy gyíkokra, egymást azonban nem szokták megtámadni. A kutatók szerint valószínűleg ebben az esetben sem táplálékszerzés miatt támadtak egymásnak az óriáskígyók, inkább egy területfoglalási harc végén ette meg az egyik a másikat.

(Live Science)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!