Megjelent Európában az invazív ázsiai vörös törpeméh

2024. augusztus 30. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent Európában az ázsiai eredetű vörös törpeméh, az Apis florea. A faj első európai kolóniáját Máltán fedezték fel a közelmúltban. A Guardian szerint a máltai méhészek és környezetvédők aggódnak, mert az ázsiai faj megjelenése pusztulással fenyegetheti az őshonos méhpopulációt. A több mint kétezer felnőtt méhből álló kolóniát egy faágon fedezték fel. A kutatók DNS-vizsgálattal azonosítsák be, hogy mely fajhoz tartoznak. Amint kiderült, hogy Apis floreáról van szó, leszedték a méhfészket, és elpusztították.

Ugyanakkor a Journal of Apicultural Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyes példányok már korábban elhagyhatták a fészket, hogy új kolóniát alapítsanak. A méheket egy máltai teherforgalmi csomópont közelében találták, ami arra utal, hogy hajón érkezhettek a kontinensre.

„Aggasztó, hogy az Apis floreát Máltán találták meg”

– mondta Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológusprofesszora, aki szerint a vörös törpeméh versenyezni fog az őshonos fajjal a virágpor és a nektár megszerzéséért. Hozzátette, hogy az európai méhpopuláció száma rohamosan csökken, amit felgyorsíthat, hogy az Ázsiában őshonos Apis florea olyan betegségeket is hordozhat, melyekkel szemben nem ellenállóak az európai méhek.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vörös törpeméh Ázsiából fokozatosan a Közel-Keletre és Északkelet-Afrikába vándorolt, de Európában eddig még nem jelent meg. „Ha Máltán bukkantak rá, akkor ez az első olyan mézelő méh, amely nem a nyugati kaptárméh, Apis mellifera” – mondta Francis Ratnieks brit entomológus, a Sussexi Egyetem méhészprofesszora.

Vöröstörpeméh-kolónia – Fotó: Sasimoto / Getty Images
Vöröstörpeméh-kolónia – Fotó: Sasimoto / Getty Images

„Ez az egyik fő útvonal, amelyen keresztül az Apis mellifera különböző alfajai, valamint más méh-, darázs- és egyéb repülő rovarfajok eljuthatnak őshonos elterjedési területükről távolabbi helyekre” – mondta Juliana Rangel, a Texas A&M Egyetem méhészprofesszora. Rangel hozzátette, az új felfedezés rámutat arra, hogy az éghajlatváltozás miatt sok faj keres új élőhelyet.

A kutatók úgy vélik, hogy a dél-európai országok enyhe időjárása kedvez az ilyen invazív fajok megtelepedésének. A vörös törpeméh például Izraelben is megtalálható. Ratnieks méhészprofesszor azt állítja, ha Izraelben is meg tud élni, akkor Máltán is elboldogul. Rangel szerint néhány év múlva akár más európai országokban is elterjedhet a faj. A texasi egyetem professzora hozzátette, hogy minden példányt jelenteni kell, a kolóniákat pedig el kell pusztítani, mert csak így lehet elkerülni az Apis florea elszaporodását a kontinensen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!